ŠESTI SKUP "JEDAN OD PET MILIONA"

Poruka građana Vučiću: Ne pravi od Beograda sigurnu kuću za mafiju

"On je za kompromis sa svakim, osim sa čestitim i poštenim narodom", rekla je predsjednica NVO Evropski pokret
5849 pregleda 14 komentar(a)
Sa večerašnjeg protesta, Foto: Betaphoto
Sa večerašnjeg protesta, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.01.2019. 19:33h

Šesta protesna šetnja "Jedan od pet miliona" završena je večeras oko 20 časova na Studentskom trgu u Beogradu, pozivom građanima da dodju u srijedu, 16. janura na miran skup na plato Filozofskog fakulteta, kako bi odali poštu ubijenom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

Protest je protekao mirno, bez vidljivog prisustva policije u uniformama.

Kako su rekli organizatori, kada su stigli do Studentskog trga, poslednji demonstranti su se nalazili u Ulici kralja Milana kod zgrade Predsjedništva.

Okupljeni su duvali u pištaljke, nosilli transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "Ustani Srbijo".

Jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović zatražio je od nadležnih da otkriju ubice Olivera Ivanovića.

"On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dođite na miran skup bez pištaljki i ponesite svijeće. Želimo da obilježimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese", kazao je Trifunović.

Predsjednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova Rada Trajković ocijenila je da neće biti boljitka za Srbiju dok je Aleksandar Vučić na vlasti.

"Mi sa Kosova ne tražimo mnogo, mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba, a otkako je Vučić na vlasti mi se plašimo Srba", rekla je Trajković.

Ona je kazala da je Vučić priznao pravni sistem Kosova kao legalan i legitiman i da zbog toga treba da isporuči Prištini Milana Radojičića koji je osumnjičen da je umiješan u ubistvo Ivanovića.

"U Beogradu si ustoličio poligraf pravdu. Ne može tako Vučiću, isporuči Milana Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce i mafiju", kazala je ona.

Trajković je navela da se Vučić zalaže za ideju razgraničenja sa Kosovom, ali da takva ideja predstavlja nove patnje, ubistva i iseljavanja, protiv čega se borio Oliver Ivanović.

"On je za kompromis sa Tačijem (Hašim) i Haradinajem (Ramuš), ali ne sa vama, on je za kompromis sa svakim, osim sa čestitim i poštenim narodom", rekla je Trajković.

Prema njenim riječima, smrt Olivera Ivanovića trebalo je da pokaže da zajednički život Srba i Albanaca nije moguć, ali se pokazalo suprotno.

"To su pokazale komšije Albanci koji su došli da ga isprate posljednji put", poručila je Trajković.

Ona je zahvalila vladiki Grigoriju na poruci podrške povodom Božića i dodala da je istovremeno Srpska lista "zabranila Srbima da dolaze u crkve kod vladike Teodosija", za koga je navela da je "čuvar Srba".

Tokom govora Trajkovićeve, građani su vikali "Izdaja, izdaja", i "Vučiću lopove".

Nakon govora, demonstranti su krenuli u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama ka trgu Slavija.

Zaustavili su kod zgrade Radio televizije Srbije, gdje su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su "osramotili novinarsku profesiju".

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent "Počelo je".

Kolona je nastavila ulicom Kneza Miloša i kada su bili blizu Beograđanke, u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali su "Barbara, javi se" i sa razglasa je puštana muzička obrada priloga novinarke Barbare Životić: "Linč, silovanje, nasilje".

Mirna šetnja nastavljena je do zgrade predsjedništva, gdje su demonstranti zatražili od predsjednika Aleksandra Vučića da ih prebroji i uzvikivali "Vučiću, lopove".

Na kraju protesta jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da je na svakom protestu sve više građana zbog laži i manipulacija vlasti.

Ona je upitala Vučića, da li su okupljeni građani ološ, kako ih naziva, zato što traže da se poštuje zakon, da RTS istinito izvještava, a policija hapsi kriminalce.

"Da li smo mi ološ ako smo za Srbiju bez nasilja ili vi koji uskraćujete prava ljudima", upitala je Jelena Anasonović.

Prvo okupljanje građana organizovano je 8. decembra pod nazivom "Stop krvavim košuljama", a drugo 15. decembra pod nazivom "Hajde da se prebrojimo".

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtjevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.