Makedonska policija uhapsila osumnjičene za planiranje napada u Skoplju

Makedonska policija je izvršila pretres na pet lokacija u selima iz kojih potiču članovi uhapšene grupe, pri čemu su pronađeni karta velike Albanije, uniforme sa oznakama UČK, oružje i municija, detektori za metal, mape i video kasete, lisice za vezivanje, a uhapšeno je sedam lica starosti od 20 do 77 godina
0 komentar(a)
Kumanovo, Foto: Reuters
Kumanovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 15:22h

Grupa od sedmorice članova, koji su danas uhapšeni u policijskoj akciji "Munja" na području Kumanova i Skoplja, osumnjičena je da je imala za cilj da smanji borbenu gotovost policije i skrene njenu pažnju izvršavanjem napada u Skoplju u vrijeme dok se u Kumanovu odvijao sukob policije i pripadnika oružane grupe.

Kako prenose makedonski mediji, uhapšeni nisu direktni učesnici u napadu na policijsku stanicu kod sela Gošince 21.aprila niti u sukobima sa policijom u Kumanovu 9. maja, već su osumnjičeni da su sa pripadnicima naoružane grupe koja se sukobila sa policijom u Divljem naselju, ostvarivali direktne i telefonske kontakte i davali logističku podršku.

Uhapšeni se sumnjiče i da su vršili mobilizaciju mlađih osoba koje bi vršile različite napade u Skoplju.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je da su prema dosadašnjim saznanjima, lica koja su danas privedena, pomagala pri napadu na policijsku stanicu kod sela Gošince, pri prikrivanju tada ukradenog oružja, kao i pri transportu i smještaju kriminalno-terorističke grupe u kumanovskom Divljem naselju.

Makedonska policija je izvršila pretres na pet lokacija u selima iz kojih potiču članovi uhapšene grupe, pri čemu su pronađeni karta velike Albanije, uniforme sa oznakama UČK, oružje i municija, detektori za metal, mape i video kasete, lisice za vezivanje, a uhapšeno je sedam lica starosti od 20 do 77 godina iz kumanovskog sela Otnja i skopskih sela Brest, Aračinovo i Matejče.

Kotevski je naveo da se pri realizaciji akcije pretresa i hapšenja nisu dogodili nikakvi incidenti odnosno da nije bilo upotrebe oružja ni od strane policije ni od osumnjičenih ali je i dodao da očekuje da istraga utvrdi da li su danas privedena lica odgovorna za napade na strateške objekte u Skoplju, među kojima je i zgrada makedonske Vlade, koja je u više navrata granatirana iz ručnog bacača.

Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju saopštilo je da su lica privedena u akciji "Munja" osumnjičena za terorizam i "terorističku organizaciju", a nadležni sudija u prethodnom postupku je dostavio predlog da se svima odredi pritvor.

Makedonski mediji navode da je među uhapšenima u akciji "Munja" i Ibrahim Murtezani, poznatiji kao Komandant Aračinovo rasformirane Oslobodilačke narodne armije (ONA), kao i Ragmi Ljatifi iz kumanovskog sela Otlja.

Prilikom sukoba sa pripadnicima oružane grupe u Kumanovu 9.maja, poginulo je osam policajaca dok je 37 ranjeno.

Nakon sukoba, pronađeno je 14 tijela pripadnika oružane grupe dok se njih 30 predalo.

Bonus video: