Nikolić: Papa mi je rekao da ne želi da u hrišćanstvu bude nesloge zbog Stepinca

Nikolić je rekao da se tokom razgovora zahvalio papi na činjenici da pitanje kanonizacije Stepinca, koje je isključivo u nadležnosti Rimokatoličke crkve, rešava formiranjem zajedničke komisije sa Srpskom pravoslavnom crkvom
3 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.10.2015. 09:54h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da mu je papa Franja rekao da ne želi da u hrišćanstvu dođe do neslaganja zbog kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca i da bi to bio prvi svetac koga ne bi priznala Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Nikolić je za današnji "Blic" rekao da je postupak kanonizacije Stepinca bila jedna od glavnih tema njegovih razgovora sa papom Franjom i da mu je izložio svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i "na teret stavio, ako ne direktno učestvovanje u zločinima, ono makar ćutanje pred onim što se dešavalo".

On je rekao i da je papi tokom razgovora "pobrojao i katoličke sveštenike koji su direktno ubijali Srbe, Jevreje i Rome, a NDH označavali kao državu dvije vjere, rimokatoličke i islamske".

Nikolić je rekao da se tokom razgovora zahvalio papi na činjenici da pitanje kanonizacije Stepinca, koje je isključivo u nadležnosti Rimokatoličke crkve, rešava formiranjem zajedničke komisije sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"To je sadržaj razgovora zbog koga će poneko u Hrvatskoj da se naljuti, a u Srbiji će neki o tome govoriti sa omalovažavanjem", rekao je Nikolić.

On navodi da se papa složio sa njegovim stavom da je hrišćanima danas potrebno međusobno razumijevanje i sloga , dodajući da je njegov stav o papinom odnosu prema SPC i nepriznavanju Kosova pozitivan.

Bonus video: