POSAO S PENTAGONOM

Hrvatska nabavlja moćno oružje

Ministarstvo odbrane bi, prema saznanju lista, nabavilo nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara, a nabavka tog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi promijenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji
20 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.10.2015. 16:01h

Hrvatska nabavlja moćno oružje koje će potpuno promijeniti vojnu ravnotežu u regionu, piše "Jutarnji list" i precizira da je Ministarstvo obrane uputilo zahtjev američkom Pentagon za doniranje 16 samovoznih višecevnih lansera raketa iz svojih vojnih viškova.

Sjedinjene Američke Države bi, saznaje zagrebački dnevnik, te lansere donirale kroz program pomoći savezničkim državama, a nakon što tu donaciju odobri američki Kongres Hrvatska bi te lansere dobila besplatno, dok bi rakete morala da kupi.

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa.

Ministarstvo odbrane bi, prema saznanju lista, nabavilo nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara, a nabavka tog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi promijenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji.

Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko njih bilo preuređeno kako bi se omogućilo ispaljivanje balističkih raketa.

Neke procjene ukazuju da bi remontiranje sistema koštalo oko četiri miliona dolara, odnosno samo jedna balistička raketa tog tipa stajala bi oko dva miliona dolara.

Osim balističkih raketa, planirana je i kupovina većeg broja HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sistema. Naime, riječ je o raketi čiji je krajnji domet 40 kilometara, dugačka je 3,96 metara i teška 307 kilograma.

Kako objašnjava "Jutarnji", MLRS270 je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sistem sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a čitav sistem težak je 25 tona.

Postavljen je na modifikovano podvozje borbenog vozila "M2 Bradley", podvozje su gusjenice, a sistem je u mogućnosti svih 12 raketa da ispali u roku od 40 sekundi.

Taj raketni sistem u upotrebi u američku vojsku ušao je 1983. i prestao se proizvoditi 2003. godine. U svom sistemu danas ga imaju mnogobrojne svjetske vojske.

Sagovornici lista navode da ima nekoliko razloga za nabavku tog savremenog raketnog lansera i, prije svega, tvrde da je riječ o sredstvu odvraćanja.

Naime, Hrvatska vojska stekla bi sposobnost strateškog raketnog udara u dubinu neprijateljske teritorija i na taj način stekla kvalitetnu sposobnost odvraćanja neprijateljskih napada.

Njime će se zamijeniti postojeći VBR sistemi koje koriste Oružane snage. Riječ je o sistemima “Oganj” i “Plamen” ruske proizvodnje koji su naslijeđeni od bivše JNA i većina ih je neispravna.

Prema planovima, novi raketni sistem bi u Oružane snage ušao 2017. godine, a realizacija nabavke raketnog sistema još jedan je pokazatelj vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a koji je do sada Hrvatsku vojsku opremio s gotovo 400 raznih tipova vozila, letačkom opremom, kao i platio dio troškova u operaciji ISAF u Avganistanu.