Grabar Kitarović odbija pritiske u vezi budućeg mandatara

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja, pobjedu na izborima bi u ovom trenutku odnijela opoziciona HDZ
2 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.10.2015. 14:27h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas da odbija bilo kakvu vrstu pritiska u vezi davanja mandata za sastavljanje vlade nakon parlamentarnih izbora i naglašava da će odluku o tome donijeti u skladu s Ustavom i rezulatima izbora.

"Apsolutno odbijam bilo kakvu vrstu pritisaka kad je riječ o budućem mandataru", jasna je poruke šefica države uoči višednevne posjete Kini.

Prethodno, SDP-ovov poslanik Peđe Grbina poručio je Grabar Kitarović da se mora držati Ustava i mandat za formiranje nove vlade dati onome ko ima saborsku većinu, uz zamjerku predsjednici da je portparol HDZ-a i da ne radi u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima.

Komentarišući Grbinovu izjavu, izvor blizak Kancelariji predsjednice navodi da nije dobra retorika koju koristi SDP-ov zastupnik i da nije jasno šta se želi postići time da se u ovoj fazi prejudiciraju rezultati izbora.

To nije uobičajena retorika u demokratskim državama, prenosi Hina ocjenu izvora s Pantovčaka, koji odlučno odbija Grbinovo prozivanje da je Grabar Kitarović u predizbornoj kampanji za HDZ i naglašava da "predsjednica Republike nije i neće biti ni u kakvoj predizbornoj kampanji".

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 8. novembra.

Od sticanja nezavisnosti u Hrvatskoj je održano šest izbora za poslanike u Saboru - prvi 1992. i posljednji 4. decembra 2011. godine, na kojima je s vlasti smijenjen HDZ, koga je zamijenila Kukuriku koalicija predvođena SDP-om.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja, pobjedu na izborima bi u ovom trenutku odnijela opoziciona HDZ.

Bonus video: