Lunaček: Šokirana nasilnim ponašanjem Samoopredjeljenja

Lunaček je apelovala na rukovodstvo "Samoopredjeljenja" i njene poslanike da se vrate na miran put rasprave i vođenja politike, kao i konstruktivnog opozicionog rada umjesto da vode nasilni aktivizam"
3 komentar(a)
Skupština Kosova, Foto: Beta/AP
Skupština Kosova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2015. 07:18h

Potpredsjednica Evropskog parlamenta (EP) Ulrike Lunaček osudila je protest poslanika "Samoopredjeljenja" u kosovskoj skupštini, koji je eskalirao bacanjem suzavca, ocjenjujući da taj napad unazađuje napredovanje Prištine ka EU.

"Šokirana sam nasilnim ponašanjem i oštro osuđujem ovaj napad koji je daleko prešao granice svake parlamentarne debate", navela je ona u saopštenju.

Izvjestilac za Kosovo EP naglasila je da ovaj neodgovorni napad negativno utiče na napredak Kosova, kao i na putu ka EU, navodeći da je incident nanio štetu po, kako je rekla, imidž Kosova.

Ona je apelovala na rukovodstvo "Samoopredjeljenja" i njene poslanike da se vrate na miran put rasprave i vođenja politike, kao i konstruktivnog opozicionog rada umjesto da vode nasilni aktivizam", naglasila je Lunaček u saopštenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini osudila je juče opozicionu blokadu parlamenta i nasilje, objavila je prištinska Koha.net.

"Užasno ponašanje određenih poslanika opozicije koje je dovelo do neophodnog pružanja ljekarske pomoći ostalim poslanicima, kao i međunarodnim posmatračima uključujući i osoblje ambasade SAD, izvrglo je podsmjehu jednu od najznačajnijih demokratskih institucija Kosova", navedeno je u saopštenju Ambasde SAD na Kosovu.

Nasilje u kosovskom parlamentu zajednički su osudili su i Kancelarija EU, specijalni predstavnik Unije na Kosovu, ambasade i kancelarije država članica EU koje se juče dogodilo u kosovskom parlamentu kao neprihvatljivo.

Šef Misije OEBS na Kosovu Žan-Klod Šlumberže takođe je osudio opozicionu blokadu i nasilje koje se juče dogodilo u kosovskom parlamentu.

Bonus video: