Hrvatska obilježava Dan nezavisnosti

"Državna je nezavisnost kamen temeljac naše slobode. Nezavisnost je prvi uslov da bismo uspješno gradili demokratsko, pravedno i uspješno društvo i da bismo imali dostojno mjesto među narodima i državama Evrope i svijeta", poručila je Grabar Kitarović
7 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.10.2015. 09:50h

Hrvatska danas obilježava Dan nezavisnosti, sjećanje na 8. oktobar 1991. godine kada je hrvatski parlament odlučio da raskine sve državnopravne veze sa SFR Jugoslavijom.

Odluku o nezavisnosti, Sabor je donio tri mjeseca nakon Brionske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala da će na tri mjeseca odložiti proglašenje samostalnosti i suverenosti.

Tražila je to, podsjećaju hrvatski mediji, Evropska zajednica uvjerena tada da se jugoslovenska kriza može riješiti mirnim putem.

Čestitajući građanima praznik, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istakla je da je proglašenje državne nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj istoriji i da država treba da bude ponosna na sve što je postiga od tada i da zajedništvom otvori prostor razvoju.

"Državna je nezavisnost kamen temeljac naše slobode. Nezavisnost je prvi uslov da bismo uspješno gradili demokratsko, pravedno i uspješno društvo i da bismo imali dostojno mjesto među narodima i državama Evrope i svijeta", poručila je, između ostalog, Grabar Kitarović.

Bonus video: