BiH: Policija sumnja da je podmertnut požar pod automobil novinara

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija ukazala je na veliki broj prijetnji i napada na novinare u BiH koji još nisu u potpunosti istraženi
0 komentar(a)
Bosna i Hecegovina, Foto: Shutterstock
Bosna i Hecegovina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2015. 16:23h

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštila je danas da postoji osnovana sumnja da je podmetnut požar na vozilu novinara BH Radija Emila Karamatića, koje je zapaljeno prethodne noći ispred njegove kuće u Višićima kod Čapljine.

Portparol kantonalnog MUP-a Ljudevit Marić izjavio je da je policija je dobila dojavu oko jedan sat iza ponoći da o požaru na privatnom automobilu marke "pežo 206" ispred porodične kuće Emila Karamatića, poslije čega su na teren izašli policija i vatrogasci i ugasili vatru.

"U jutarnjim satima izvršen je uviđaj i pronađeni su određeni predmeti za koje postoji osnovana sumnja da su korišteni u izazivanju požara. Zbog interesa istrage ne možemo govoriti o detaljima", dodao je Marić.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je danas paljenje automobila Karamatića i pozvala na hitno pronalaženje odgovornih za taj napad.

"Pozivam vlasti da na najvišem nivou osude ovaj napad i postaraju se za brzu i transparentnu istragu kako bi počinioci bili privedeni pravdi", rekla je Mijatović, koja u Bukureštu prisustvuje međunarodnoj konferenciji o medijskim slobodama i borbi protiv terorizma.

"Staranje o bezbjednosti novinara ključno je za slobodu medija", istakla je.

Povodom tog incidenta, pokrenuta je policijska istraga.

U zasebnom incidentu 2. oktobra, portal "Nezavisne novine" bio je meta hakerskog napada.

Mijatović je prošle godine upozorila vladu Bosne i Hercegovine na sve učestalije sajber napade na novinske veb sajtove i pozvala vlasti da zaštite onlajn portale.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija ukazala je na veliki broj prijetnji i napada na novinare u BiH koji još nisu u potpunosti istraženi, na šta je ukazala i tokom svoje zvanične posjete u julu prošle godine.

Bonus video: