Tužilaštvo BiH do sada podiglo optužnice za ratne zločine protiv 509 osoba

Optužnicama su obuhvaćena krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a značajan broj optužnica odnosi se i na slučajeve ratnog seksualnog nasilja, silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava
1 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.10.2015. 14:50h

Tužilaštvo BiH saopštilo je da su od 2005. godine, kada je počelo da radi Posebno odjeljenje za ratne zločine, do danas podignute optužnice protiv 509 osoba za ratne zločine.

U saopštenju se navodi da optuženi za ratne zločine potiču iz svih naroda i iz svih krajeva BiH, a terete se za ratne zločine koji su od 1992. do 1995. počinjeni nad žrtvama svih nacionalnosti u svim krajevima BiH.

Optužnicama su obuhvaćena krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a značajan broj optužnica odnosi se i na slučajeve ratnog seksualnog nasilja, silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava.

"Sve optužnice koje je podiglo Tužilaštvo BiH za ratne zločine su potvrđene (odbijena je optužnica samo u jednom predmetu protiv jednog optuženog), a u dosadašnjoj praksi i procesuiranju predmeta, izrečene su osuđujuće presude u više od 81 posto predmeta, što govori o kvalitetu optužnica i profesionalnom odnosu prema radu na predmetima", istakli su u Tužilaštvu.

U saopštenju se naglašava da je "razvijena saradnju sa zemljama regiona", kako bi se realizovalo procesuiranje osumnjičenih koji se kriju u susjednim državama.

"Za osumnjičenima intenzivno tragamo sa partnerskim institucijama iz cijelog svijeta, što potvrđuju izručenja osumnjičenih iz SAD, Španije, Norveške i drugih zemalja, a u toku su aktivnosti na izručenju osumnjičenih iz Holandije, Švicarske, Francuske", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH su poručili da nastavljaju dalje da rade u cilju "procesuiranje i kažnjavanje osoba osumnjičenih za ratne zločine, radi kažnjavanja počinjenih zločina, uspostavljanja vladavine prava, kao i mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana BiH i budućih naraštaja koji dolaze".

Bonus video: