Ivo Sanader zasad ostaje u zatvoru

Vijeće je prošle sedmice tražilo od odbrane da dopuni dokumentaciju kojom traže da se dvije nekretnine u Zagrebu priznaju kao garancija da Sanader neće bježati, što je odbrana u ponedjeljak i učinila
51 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.10.2015. 14:14h

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je danas zahtjev odbrane bivšeg premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Iva Sanadera da se kao kaucija za njegovo puštanje iz istražnog zatvora priznaju dvije nekretnine u Zagrebu u vrijednosti od 12,4 miliona kuna (1, 6 miliona eura), potvrđeno je agenciji Beta na sudu.

Sanaderova odbrana predložila je dvije nekretnine u Zagrebu od kojih je jedna u vlasništvu njegove supruge Mirjane, a druga Sanaderovog advokata Gorana Suića.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je za agenciju Beta da je vijeće kao razlog za odbijanje nekretnina naveo da kuća Gorana Suića nema upotrebnu i građevinsku dozvolu, a da trećina u kuće koju je nudila Mirjana Sanader nije etažirana.

Odbrana se može žaliti Vrhovnom sudu, ali i u svakom trenutku, dodao je Devčić, može dostaviti novi predlog kaucije.

Vijeće je prošle sedmice tražilo od odbrane da dopuni dokumentaciju kojom traže da se dvije nekretnine u Zagrebu priznaju kao garancija da Sanader neće bježati, što je odbrana u ponedjeljak i učinila.

Na današnje ročište iz istražnog zatvora doveden je i Sanader, koji je u pritvoru skoro tri godine.

Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje. Cijeli slučaj Fimi-medija, koji uključuje optužbe protiv još devet fizičkih i pravnih lica, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanaderu je, međutim određen istražni zatvor zbog opasnosti od bjekstva, koji je zamijenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna.

Na meti Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Sanader se našao ubrzo poslije iznenadnog napuštanja premijerske funkcije u julu 2009. Po otvaranju istrage krajem 2010, Sanader je pobjegao iz Hrvatske u Austriju, gdje je po hrvatskom nalogu uhapšen.

Hrvatskoj je izručen tek u julu 2011. Od tada se nalazi u pritvoru, osim u razdoblju od 16. decembra 2011. kada je uz kauciju od 12,6 miliona kuna pušten na slobodu do 20. novembra 2012, kada je prvostepeno osuđen u slučajevima Hipo i Ina-MOL. Ta je presuda nedavno srušena na Ustavnom sudu i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

U slučaju Fimi-medija, koji se smatra najvećim korupcijskim slučajem u hrvatskoj politici, Sanader, HDZ i još devet fizičkih i pravnih lica prvostepeno su bili proglašeni krivim za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-medija.

Sanader je u tom slučaju bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona eura protivpravne imovinske koristi. HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 eura) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona eura) nezakonite koristi.

U toku je i suđenje u slučaju Planinska u kojem je Sanader optužen za primanje 17 miliona kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Bonus video: