POZITIVAN SALDO

Hrvatska prvi put više izvozi nego što uvozi

Prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), suficit tekućeg računa u drugom kvartalu iznosio je tri miliona eura, što predstavlja rast od 375 miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period
2 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.10.2015. 07:25h

Hrvatska je u drugom tromjesečju ove godine zabilježila pozitivan saldo na tekućem računu platnog bilansa, što znači da joj je prvi put izvoz veći od uvoza.

 Prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), suficit tekućeg računa u drugom kvartalu iznosio je tri miliona eura, što predstavlja rast od 375 miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period, prenosi Capital.ba.

 "Posmatrano kumulativno, u posljednja četiri tromjesečja saldo tekućeg računa u bilansu plaćanja zabilježio je suficit u iznosu od 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je njegova najveća istorijska vrijednost", ocijenili su analitičari banke Raiffeisen.

 Prema njihovom mišljenju, najveći pozitivan doprinos značajnom poboljšanju u drugom tromesečju došao je od smanjenja deficita na podračunu robe, koji je u odnosu na isto tromjesečje prošle godine niži za 120 miliona eura, odnosno 6,4 odsto.

 Naime, prihodi od prodaje robe u drugom tromjesečju ove godine porasli su za 341 miliona eura, sa rastom od 14,2 odsto na godišnjem nivou, dok su rashodi na osnovu uvoza robe zabilježili rast od 221 miliona eura, odnosno 5,2 odsto godišnje.

Preporučujemo za Vas