TENZIJE U ODNOSIMA SA SRBIJOM

Josipović: Milanović nije srbomrzac

"Milanović sigurno nije srbomrzac. Njegova je retorika u ovim danima vjerovatno motivisana i predizbornom situacijom, dobrim dijelom i njegovom naravi," kazao je Josipović
66 pregleda 2 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Betaphoto
Ivo Josipović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.10.2015. 07:02h

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je nadu da će premijeri Aleksandar Vučić i Zoran Milanović nastaviti da razgovaraju i pored toga što su događaji u vezi sa izbjegličkom krizom opteretili odnose Srbije i Hrvatske.

"Odnosi među državama trebaju se temeljiti na međusobnom poštovanju i pristojnoj komunikaciji. Umjesto da razmjenjuju uvrede, najviši čelnici, posebno premijeri, moraju razgovarati i tražiti rješenje i ne smiju stati dok rješenje ne bude nađeno", rekao je Josipović u intervjuu za beogradski "Danas", komentarišući Milanovićevu izjavu da sa Vučićem neće više razgovarati.

Prema njegovim riječima, tačno je da je Milanović "sklon ekspresivnom izražavanju i u tome zna preći mjeru".

"Zbog toga je često i u Hrvatskoj kritikovan, ali mora se znati da je s obje strane iz vrhova vlasti, ministarskih redova, posebno iz medija bilo potpuno neprimjerenih i omalovažavajućih izjava", kaže Josipović.

Na pitanje smije li odgovorni političar, još plus premijer, sebi da dopusti takvu retoriku da Srbe naziva varvarima i muvama, i da li je ta retorika samo zbog izborne kampanje ili generalno posljedica odnosa prema Srbima, Josipović je rekao:

"Premijera Milanovića možemo kritikovati, ja to često činim, iz puno razloga. Ali, Milanović sigurno nije srbomrzac. Njegova je retorika u ovim danima vjerovatno motivisana i predizbornom situacijom, dobrim dijelom i njegovom naravi. Rekao sam, retoriku mu, ne samo u odnosu prema Srbiji, često smatram neprimjerenom i kontraproduktivnom".

Josipović, međutim, kaže da vjeruje da, kada je riječ o rješavanju izbjegličke krize, Milanović ima dobre namjere i upravo zato apeluje na oba premijera da se vrate suštinskim pregovorima, ne prepucavanjima.

Upitan da li i on dijeli Milanovićevo mišljenje da Srbija u dogovoru sa Mađarskom šalje izbjeglice na granicu sa Hrvatskom, Jospović je rekao: "Da, tako izgleda. Teško je objasniti sadašnje kretanje izbjeglica na drugi način".

On je ocijenio da su odnosi između Srbije i Hrvatske bili relativno dobri, a da su danas u regresiji.

"Iznimno sam ponosan na ono što smo učinili (bivši predsjednik Srbije Boris) Tadić i ja. To nije bio uzaludan posao. Prvo, pokazali smo da se može sarađivati i da se, uprkos razlikama, možemo poštovati. Naša je politika bila ta koja dugoročno jamči stabilnost u regionu i doprinosi razvoju svake od naših zemalja... Iako su danas naši odnosi u regresiji, siguran sam, ono što smo započeli Tadić i ja biće nastavljeno. Žao mi je što današnji lideri nemaju snage i kapaciteta za dogovor o zaista teškom problemu s kojim se suočavamo", rekao je Josipović.