Šekerinska: Crna Gora inspiraciju Skoplju

"Vi ste prošli kroz težak politički period, mi smo čak prošli i kroz nasilje i veoma, veoma duboku političku krizu," kazala je ona na pitanje "Vijesti" o saradnji sa crnogorskim vlastima
811 pregleda 6 komentar(a)
Šekerinska, Foto: Miloš Rudović
Šekerinska, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 13.02.2019. 14:21h

Crna Gora je bila inspiracija zvaničnom Skoplju na putu članstva u NATO, poručila je ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.

"Kad smo dobili novu vladu 2017, nekoliko dana poslije toga je Crna Gora ušla u Alijansu i pozvali su me da držim govor na svečanosti u Skoplju koju je crnogorska ambasada organizovala. I rekla sam nešto, a do toga držim čak i danas - da nam je Crna Gora bila inspiracija da i u najtežim okolnostima možeš misliti na strateški cilj. Vi ste prošli kroz težak politički period, mi smo čak prošli i kroz nasilje i veoma, veoma duboku političku krizu," kazala je Šekerinska na pitanje "Vijesti" o saradnji sa crnogorskim vlastima.

Šekerinska prvi put učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO u svojstvu zemlje koja je dobila poziv u članstvo.

Više zemalja članica već je ratifikovalo Protokol o pristupanju, koji su prošle srijede potpisali ambasadori pri NATO.

Šekerinska je istakla da tranzicija u NATO neće biti laka, jer su neophodni i resursi i ljudi.

Na pitanje "Vijesti" o ruskom uticaju, ministarka je kazala da to nije ekspanzija NATO ka istoku.

"Jedna država koja ima dva miliona stanovnika, ne može biti prijetnja nikome, pa ni Rusiji," kazala je ona.

"Bilo je nekoliko izjava iz zvanične Moskve da je ulazak Sjeverne Makedonije u NATO akt protiv Rusije. To nije tačno. Mi želimo dobre odnose i sa Rusijom, ali naš strateški cilj je definisan još 1993. godine kada odnosi između istoka i zapada nisu bili ovakvi. Tada smo definisali taj cilj, rekli smo da želimo članstvo u NATO i EU, i to je bio cilj koji je povezao zemlju. Imamo mnogo razlika, ali oko tih pitanja imamo veoma visok konsenzus u društvu," naglasila je ona.

Bonus video: