Sanader na slobodi čim plati kauciju

HDZ tumači da je ukidanjem presude Sanaderu skinuta stigma sa HDZ-a i kolektivna odgovornost njenih članova, dok u SDP-u tvrde suprotno - da je Vrhovni sud potvrdio da i dalje postoji osnovana sumnja protiv Sanadera, HDZ-a i drugih okrivljenika
2 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.10.2015. 17:58h

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je nepravosnažnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivu Sanaderu, koji će izaći iz pritvora u Remetincu, ako uplati kauciju u iznosu od 12,4 miliona kuna (oko 1,7 miliona eura).

Presuda je ukinuta, a produžen istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega zamijenjen je kaucijom, rekao je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Vrhovni sud je ovu odluku donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi okrivljenih i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media, u kojem je Sanader bio nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora i povraćaj nezakonito stečenih 15,27 miliona kuna.

U obrazloženju presude Vrhovnog suda se, između ostalog, navodi da je bivši premijer i lider HDZ-a trenutno u zatvoru u Remetincu jedino na osnovu presude u ovom slučaju, odnosno tzv. obligatornom pritvoru koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenima kojima je izrečena nepravosnažna zatvorska kazna duža od pet godina.

Zasad nije poznat stav Vrhovnog suda u odnosu na žalbe ostalih optuženih, među kojima je i HDZ, koja je u prvostepenom postupku kao pravno lice kažnjena s pet miliona kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 miliona kuna. Cjelovita odluka biće poznata tek nakon što Vrhovni sud objavi pisano obrazloženje, što može potrajati mjesecima, prenijeli su hrvatski mediji.

Prvostepenom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački blagajnik Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i po, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 miliona kuna imovinske koristi.

Uslovnu kaznu dobio je bivši Sanaderov portparol Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. jula 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravosnažna.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i vlasnika mesare Stjepana Fiolića.

Sanader će se odsad, ako uplati kauciju, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode.

HDZ i SDP različito vide ukidanje presude Sanaderu

HDZ tumači da je ukidanjem presude Sanaderu skinuta stigma sa HDZ-a i kolektivna odgovornost njenih članova, dok u SDP-u tvrde suprotno - da je Vrhovni sud potvrdio da i dalje postoji osnovana sumnja protiv Sanadera, HDZ-a i drugih okrivljenika.

"Ovom odlukom Vrhovnog suda skinuta je stigma sa stranke i kolektivna odgovornost 220.000 članova HDZ-a. Od samog početka tvrdili smo da stranka nije i ne može da bude odgovorna za ono što joj se stavljalo na teret", reagovao je HDZ saopštenjem.

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin uvjeren je, međutim, da Vrhovni sud sa HDZ-a nije skinuo kolektivnu odgovornost.

"Vrhovni sud potvrdio je da i dalje postoji osnovana sumnja koja prozlazi iz pravomoćne optužnice, da postoji dovoljno elemenata krivice da bi protiv optuženog Iva Sanadera mogle biti primijenjene mjere predviđene Zakonom o krivičnom postupku", rekao je Grbin.

"Što se tiče razloga za ukidanje presude, mogu samo da ih pretpostavim, ali ne i da govorim o njima dok ne bude dostupno čitavo rješenje Vrhovnog suda", rekao je on za Hinu.

Bonus video: