Srbima uhapšenim u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici određen pritvor

Predsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je jutros da su pripadnici jedinice Rosu uhapsili troje Srba u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, pod sumnjom da su povezani sa ubistvom lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića što je, prema njegovim riječima, brutalna laž
298 pregleda 0 komentar(a)
Kosovska Mitrovica, Foto: Shutterstock
Kosovska Mitrovica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2018. 13:00h

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nešto prije 6 sati jutros oglasile su se sirene za vadušnu uzbunu, a čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.

Situacija u Kosovskoj Mitrovici, kako javlja RTS, je mirna, a građani koji su se okupili na centralnom trgu su se razišli.

Kako su za agenciju Beta kazali očevici, sve se događalo u blizini zgrade zvane Grej, a meta je bio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić koga su namjeravali da uhapse pripadnici specijalnih jedinica KPS-a ROSU.

U akciji jedinica ROSU ispaljeni su rafali iz automatskog oružja, a uhapšeni su jedan policajac i dvoje građana.

Kako javlja Koha uhapšen je Dragiša Marković član kosovske policije koji je radio na ustrazi ubistva Olivera Ivanovića. Uhapšeni su i Saša Đurić, Marko Rašić i Nedeljko Spasojević. I Spasojević je, kako dodaje taj medij, član kosovske policije.

Iz kosovske policije je saopšteno da je nakon nekoliko mjeseci istrage i sudskog naloga sproveden pretres na četiri lokacije u Kosovske Mitrovice.

"U toj operaciji uhapšena su četiri osobe, od kojih su tri osumnjičene da su učestvovali u krivičnom djelu "ozbiljno ubistvo", dok je jedano lice uhapšeno zato što se odupirao i zadržavalo policijske službenike tokom kontrolu i hapšenje osumnjičenih u konkretnom slučaju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su uhapšeni osumnjičeni

  • Nedeljko Spasojević (1976), zvanični policajac u sjevernoj Mitrovici;
  • Marko Rašić (1993);
  • Dragiša Marković (1970) policijski službenik u sjevernoj Mitrovici;
  • A.C. (1965);

Njima je određen pritvor do 48 sati,

Navodi se i da policija traga za Milanom Radoičićem (1978).

>> Oliver Ivanović o Radoičiću: On je prava vlast na Sjeveru Kosova

Kosovska policija je saopštila da je prilikom pretresa lokacija zaplijenila i neke "relevantne dokaze vezane za predmet, koji će biti obrađeni u skladu sa zakonskim postupkom".

Policija je saopštila da je tokom pretresa zaplijenila, između ostalog, dron, više telefona, laptop, radio vezu, dva vojna prsluka, automatsku pušku, ručnu granatu, pištolje...

"Sve dalje radnje u vezi s predmetom i uhapšenim licima biće preduzete u konsultaciji i koordinaciji sa pravosudnim organima, odnosno sa nadležnim tužilaštvom", saopšteno je iz kosovske policije.

>>Haradinaj: Akcija u potpunoj saglasnosti sa zakonom, nije povezana sa političkim razvojem

Predsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je jutros da su pripadnici jedinice Rosu uhapsili troje Srba u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, pod sumnjom da su povezani sa ubistvom lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića što je, prema njegovim riječima, brutalna laž.

"To je brutalna laž jer pokušavaju da zamaskiraju zastrašivanje građana", kazao je Simić za RTS i dodao da je među uhapšenima i jedan policijac.

"Svi su uhapšeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, prijetnje i zastrašivanje", rekao je Simić.

Kako je RTS javio, akcije specijalnih jedinica ROSU počela je oko 4.00 jutros, a u toj akciji uhapšene su četiri osobe, po nalogu suda koji vodi istragu za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Troje je uhapšeno zbog istrage ubistva, a jedna osoba zato što se suprotstavljala akciji hapšenja.

RTS javlja da su uhapšeni Srbi prebačeni u policijsku stanicu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

>> Portparol Kfora: Znali smo za akciju ROSU, privođenja zbog ubistva Olivera Ivanovića

Kako javlja javni servis Srbije rukovodstvo opštine Zubin Potok odlučilo je da od 12 do 13 časova budu zatvorene sve prodavnice, blokiran prelaz Brnjak, kao i magistralni put u selu Zupče.

Blokade se najavljuju i u mjestu Rudare u opštini Zvečan, kao i na administrativnom prelazu Jarinje, u opštini Leposavić. Odluka se očekuje na sjednici kriznog štaba četiri opštine.

KFOR je obaviješten o hapšenju i prati situaciju, koja je trenutno mirna, izjavio je portparol komandanta KFORA Vićenco Graso, javlja RTS.

Rakić: Da se Rosu nisu povukle imali bi rat

Gradonačelnik Sjeverne Kosovske Mitrovice, Goran Rakić rekao je za televiziju Prva da su uhapšeni prilikom hapšenja brutalno pretučeni.

On je kazao i da su članovi Rosu upali u stan Dragiše Markovića.

"Da Rosu nisu povučene, imali bi rat, na ulicama bi nastala borba", dodao je on.

Rakić je rekao i da je pozvao jedinice KFOR-a u sjeverni dio Mitrovice.

Galerija

Bonus video: