Todorić će biti izručen Hrvatskoj: Osnivač Agrokora razočaran odlukom londonskog suda

Visoki sud u Londonu je krajem jula odbio Todorićevu žalbu i tada nije prihvatio argument njegove odbrane da je žrtva političkog progona
74 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.10.2018. 15:29h

Osnivač Agrokora Ivica Todorić izjavio je danas da je razočaran odlukom suda u Londonu koji je odbacio zahtjev da mu se omogući nova žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj zbog slučaja "Agrokor". "Malo sam razočaran, ali moram ići dalje u fajt i ovo me neće zaustaviti, krenuću jače naprijed", rekao je Todorić novinarima u Londonu pošto je Visoki sud odbacio zahtjev njegove odbrane da mu se omogući nova žalba na provostepenu odluku o izručenju. Todorić je novinarima rekao da je odlazak u London, gdje je pobjegao po izbijanju afere Agrokor, za njega bio "poslovni potez", da je ostao u Londonu godinu i da je ispunio "sve zadatke koje je postavio". Upitan kada će biti izručen Hrvatskoj, on je odgovorio da ima pravo na žalbu na današnju odluku i da ostaje u Londonu "još nekih 25 dana".

Sudija Visokog suda u Londonu Dankan Ozli (Duncan Ouseley) odbacio je danas zahtjev Todorićeve odbrane da mu se omogući još jedna žalba na prvostepenu odluku o izručenju iz aprila ove godine. Visoki sud u Londonu je krajem jula odbio Todorićevu žalbu i tada nije prihvatio argument njegove odbrane da je žrtva političkog progona. Todorićeva odbrana je zato podnijela zahtjev da mu se odobri pravo na novu žalbu. Zahtjev da mu se omogući pravo na žalbu na odluku o izručenju Todorićeva odbrana obrazložila je time da je hrvatski nalog za hapšenje izdat bez potvrđene optužnice. Kako je prenijela Hina, Todorićev advokat Džejms Hajns (James Hines) danas je više od sat i po obrazlagao zašto Todorić ne bi trebalo da bude izručen. "Postoji samo izrečena namjera da mu se sudi, ali ne i odluka o početku suđenja zbog čega bi Todorić morao dugo da bude u pritvoru bez optužnice", rekao je Hajns. Predstavnik britanskog tužilaštva je u svojim je protivargumentima branio odluku o izručenju i rekao da je veliki dio istrage sproveden prije podizanja naloga za hapšenje. Hrvatski zvaničnici su više puta istakli da se protiv Todorića ne vodi politički proces i da će u Hrvatskoj imati pošteno suđenje. Todorić je uhapšen u novembru prošle godine u Londonu gdje je pobjegao po izbijanju afere Agrokor, a na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska. Hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor. Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti. Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Bonus video: