Ništa od kanonizacije Stepinca dok se ne slože Srbi i Hrvati

Na pitanje može li Vatikan pomoći SPC u naporima da zaustavi prijem Kosova u Unesko, Antonini je kazao da ga je SPC pitala da dogovori sastanak pape Franja i srpske delegacije, u kojoj bi bili episkopi Amfilohije i Irinej
6 komentar(a)
Krst, Foto: Shutterstock
Krst, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2015. 06:53h

Apostolski nuncije u Srbiji Orlando Antonini izjavio je da proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa tokom Drugog svjetskog rata Alojzija Stepinca neće biti nastavljen prije ili tokom rada zajedničke srpsko-hrvatske komisije, čije je osnivanje predložio papa Franjo, i prihvatanja obje strane.

"Srećan sam što su Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Hrvatskoj prihvatile predlog pape da osnuju mješovitu komisiju koja će istražiti činjenice koje su se odigrale u tom mračnom periodu istorije. To je značajan korak na putu ka pomirenju - istina će vas osloboditi", rekao je nadbiskup Antonini u intervjuu za dnevnik "Politika" od subote.

On je takođe rekao kazao da mu niko u Beogradu nije rekao da Vatikanu prenese stav da bi papa Franjo trebalo da prvo posjeti Jasenovac, pa tek onda Srbiju.

Upitan da li je posjeta Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve bliska ili daleka budućnost, nuncije je odgovorio da posjeta nije ni u pripremi, i da za sada postoje samo pozivi Vlade Srbije i predsjednika Tomislava Nikolića.

Na pitanje može li Vatikan pomoći SPC u naporima da zaustavi prijem Kosova u Unesko, Antonini je kazao da ga je SPC pitala da dogovori sastanak pape Franja i srpske delegacije, u kojoj bi bili episkopi Amfilohije i Irinej.

"Siguran sam da će oni, kao i predsjednik Nikolić prilikom njegove posjete papi Franju 11. septembra, imati pažljivog slušaoca u Vatikanu", zaključio je nadbiskup, kome se uskoro završava mandat apostolskog nuncija u Beogradu.

Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

Bonus video: