"ŽELIMO NORMALNE ODNOSE"

Milanović: Srbija nema većeg prijatelja od mene

"Ponudio sam premijeru Vučiču da pošaljemo autobuse na makedonsku granicu i da najveći dio izbjeglica organizovano vozimo na hrvatsku granicu, a dio na Mađarsku. Pitam s kojim je motivom Vučič to odbio", rekao je Milanović
149 pregleda 74 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 13.02.2019. 16:02h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Hrvatska želi normalne odose sa Srbijom i dodao da Srbija nema većeg prijatelja od njega.

Milanović je u prvom gostovanju na RTS-u rekao da je odluka da se otvori granica unilateralna i da niko iz EU nije rekao Hrvatskoj ni riječ na tu temu, a samim tim i da nije bilo pritiska iz Brisela da prekine blokadu graničnih prelaza prema Srbiji. 

Dodao je da Hrvatska može da ponovo uvede istu mjeru ako ima problema i da je zato od premijera Aleksandra Vučiča tražio da dio izbjeglica šalje i prema drugim zemljama a ne samo na hrvatsku granicu. 

"Ponudio sam premijeru Vučiču da pošaljemo autobuse na makedonsku granicu i da najveći dio izbjeglica organizovano vozimo na hrvatsku granicu, a dio na Mađarsku. Pitam s kojim je motivom Vučič to odbio", rekao je Milanović.

On je dodao da Srbija mora funkcionisati kao država - kada ljudi uđu u Srbiju, te ljude bi trebalo organizovano prevesti do granice i ne dozvoliti da se sve pretvori u spontanu aktivnost da izbjeglice u Srbiju uđu sa 100 a izađu sa 50 eura.

Milanović je ponovio da je odluka da se zatvori granica donijeta da bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi Hrvatske.

Premijer Hrvatske demantovao da je srpski narod nazvao varvarima i precizirao da je tu riječ koristio da objasni da mađarski premijer Viktor Orban diže ogradu prema barbarima - Arapima.

"Krivo sam citiran, kada sam rekao da Mađari rade zid prema barbarima. Nemojte manipulisati kao Vučić, meni je ta škola poznata, vi ne postavljate pitanje, vi insinuirate, pogrešno citirate, barbari nisu Srbi, već Orban tako doživljava Arape", rekao je Milanović.

Milanović je u prvom nastupu na RTS više puta ponovio da je on prijatelj Srbije, kao i da je štitio prava Srba u Vukovaru.

Takođe, premijer Hrvatske je rekao da nije koristio termin da je Srbija teritorija a ne država.

"Srbija nije treći svijet, rekao sam da se srbijanska vlast ponaša kao da je treći svijet, što nije isto", rekao je Milanović i dodao da se Hrvatska protivi zidovima i istakao da su oni ruglo.