NOVA USLUGA

Prvi redovan let Er Srbije sa sistemom za internet i telefon

Er Srbija će biti prva aviokompanije u regionu i jedna od rijetkih u Evropi koja nudi tu uslugu
1 komentar(a)
Er Srbija, Foto: Beta/AP
Er Srbija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.02.2019. 16:02h

Er Srbija je danas organizovala testiranje sistema za upotrebu interneta i mobilnog telefona u avionu na redovnom letu Beograd - Brisel, koji će 1. oktobra biti zvanično uveden na letovima srpskog avioprevoznika.

Er Srbija će biti prva aviokompanije u regionu i jedna od rijetkih u Evropi koja nudi tu uslugu, koju su osim putnika prvi mogli da isprobaju i tviteraši, blogeri i predstavnici medija.

Novinar Tanjuga se uvjerio u funkcionisanje tog sistema i poslao redakciji svoj izvješta iz aviona koji je bio na oko 10.000 metara.

Tom prilikom je organizovan i prvi tvitap na nebu koji će moći da se prati na Tviteru preko heštegova. 

Kompanija Er Srbija započela je danas sedmodnevnu fazu javnog testiranja nove usluge "Air Serbia Wi-Fly", koja omogućava pristup internetu i upotrebu mobilnog telefona na letu.

Očekuje se, kako se navodi u saopštenju kompanije, da će usluga biti omogućena na cijeloj floti Erbas aviona Er Srbije do kraja prvog kvartala 2016. godine. 

Putnici na letovima dužim od jednog časa i dvadeset minuta će, kako je navedeno, dobiti besplatan vaučer za 30 minuta ili 20 MB internet pristupa i moći će da pruže povratnu informaciju o svom iskustvu. 

Počev od 1. oktobra, usluga će biti zvanično uvedena u rad i omogućena na još tri aviona, a zatim će postepeno postati dostupna na svim avionima Erbas A319 i A320 u floti Er Srbije, a očekuje se da će usluga biti omogućena na cijeloj floti Erbas aviona Er Srbije do kraja prvog kvartala 2016. godine. 

Sistem za konekcije na letu omogućava bežični pristup internetu i uslugama mobilne telefonije, a ove usluge zajedno, kako je navedeno, čine rješenje "Air Serbia Wi-Fly", koje pokreće Panasonik global komjunikejšns suit (GCS).

Gosti će moći da se povežu na mrežu "Air Serbia Wi-Fly" i da koriste bežični širokopojasni pristup internetu preko svih svojih uređaja koji to podržavaju, uključujući pametne telefone, tablete i laptop računare, što će im omogućiti da iz svog udobnog sjedišta u avionu šalju elektronsku poštu, da pretražuju internet, da ažuriraju svoje naloge na društvenim mrežama i još mnogo toga. 

Cijene usluge pristupa internetu će se kretati od 4,90 eura za 30 minuta (limit za preuzimanje 20 MB), 8,90 eura za 60 minuta (limit za preuzimanje 50 MB) i 13,90 eura za pristup tokom celog leta (limit za preuzimanje 90 MB).

 Korišćenje mobilnih telefona će se putnicima naplaćivati putem redovnog računa po važećoj tarifi za roming usluge.