Dodik: Dejton je imao osnovnu grešku jer je dopustio da BiH preživi

Dodik je govoreći na konferenciji "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi" istakao da je BiH "mjesto nametnutih političkih ljubavi" i poligon za vježbu međunarodne zajednice
62 pregleda 19 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.09.2015. 16:15h

Rasprava na konferenciji o 20 godina Dejtonskog sporazuma koja je održana u Banjaluci posvađala je čelnika Republike Srpske Milorada Dodika i člana predsjedništvav BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denis Zvizdića, pošto je Dodik ustvrdio da je bila greška što je BiH preživjela.

Dodik je govoreći na konferenciji "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi" istakao da je BiH "mjesto nametnutih političkih ljubavi" i poligon za vježbu međunarodne zajednice.

"Dejton je imao osnovnu grešku jer je dopustio da BiH preživi", rekao je Dodik.

On je optužio međunarodnu zajednicu da nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma podržava koncept bošnjačkog naroda, mijenjajući izvorni mirovni sporazum potpisan 1995.

Izetbegović mu je odgovarajući rekao da većinski hrišćanska međunarodna zajednica podržava Bošnjake zato što su korektni i spremni na saradnju. Izetbegović je ocijenio da bi se rat nastavio da međunarodna zajednica nije intervenisala sa promjenama Dejtonskog sporazuma.

"Bez izmjena Dejtona... rat bi se nastavio mirnodopskim sredstvima. Međunarodna zajednica je morala to tako da radi jer mi nismo imali snage i volje za izmjenama", istakao je Izetbegović.

Zvizdić je odgovarajući na Dodikove navode, rekao kako nisu i neće uspjeti nikakve podjele BiH, a u svom govoru rekao je da očekuje da će BiH uskoro podnijeti zahtjev za članstvo u EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je na konferenciji rekao da je "nadogradnjom", odnosno izmjenama Dejtonskog sporazuma koje su sprovodili međunarodni predstavnici narušena jednakost, prije svega Hrvata, te da su odluke donesene bez konsenzusa još više dovele do produbljivanja krize u zemlji.

"Republika Srpska je entitet srpskog naroda, a Federacija BiH ne smije da postane dominantno entitet bošnjačkog naroda. Moramo amortizovati tu asimetriju. Nijedan narod ne smije biti suvišan. Hrvatska strana je za progresivni federalizam kao srednji put. Ako bošnjački narod postaje dominantniji u FBIH, onda gasimo BiH", rekao je Čović.

Bonus video: