Koha Ditore: Vlada Kosova identifikovala tri terorističke grupacije

Nije imenovana neka konkretna nacionalistička grupacija Albanaca. Međutim pokret Samoopredjeljenje se vidi kao glavni politički subjekat koji ne vidi funkcionisanje Kosova kao posebne države, već ujedinjenom sa Albanijom, piše Koha Ditore
1 komentar(a)
Kosovo, zastava, Foto: Shutterstock
Kosovo, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2015. 10:05h

Vlada Kosova je u dokumentu Strategija predupređenja nasilnog terorizma koji vodi ka terorizmu identifikovala tri terorističke grupacije, piše dnevnik Koha ditore.

U dokumentu u koji je dnevnik imao uvid, a koji je Vlada Kosova usvojila ove nedjelje se sa strahom gleda na povratak onih državljana Kosova koji su se borili u Siriji i Iraku.

"Kao što se vidjelo od mnogobrojnih primjera u Evropi radikalizovani pojednici mogu da vrše djela ekstremnog nasilja i protiv naroda i institucija u svojoj državi, tako da opasnost da i Kosovo bude meta takvog terorističkog napada ne može da bude isključena", konstatuje se u strategiji.

Međutim, oni nijesu jedini mogući izvor vršenja terorističkih aktivnosti.

Tu se takođe ubrajaju "radikalne nacionalističke grupe srpskog i albanskog porijekla koje su suprostavljaju granicama i postojećoj vladavini".

U dokumentu je najviše prostora dat esktremnom vjerskom radikalizmu.

Nije imenovana neka konkretna nacionalistička grupacija Albanaca. Međutim pokret Samoopredjeljenje se vidi kao glavni politički subjekat koji ne vidi funkcionisanje Kosova kao posebne države, već ujedinjenom sa Albanijom, piše Koha Ditore.

Takođe se konstatuje da poseban uticaj imaju pojedinci iz susjednih zemalja za koje se u strategiji konstatuje da se njihovo djelovanje ne ometa u zemlji u kojoj žive.

Za radikalizam u povećanju Vlada je okrivila sebe, priznajući da je radikalizam proizvod i dva dodatna podsticajna faktora, ekonomske situacije i niskog institucionalnog integriteta.

Bonus video: