Vučić: Najteža situacija u deset godina, Priština će ići do kraja iako će cio svijet biti protiv

"Ovo nije pucanj u dijalog, ovo je mnogo više i opasnije od toga. Ovo je par ekselans politička mjera, oni ni jedan svoj ekonomski cilj ne mogu da postignu na ovaj način. Zato su i (nedavno) smijenili šefa Privredne komore Kosova, koji je ekonomista i koji bi se protivio ovakvim mjerama. Ekonomija tamo gdje ne funkcioniše tržište - tu ekonomije nema, tu nema ničega"
92 pregleda 15 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.11.2018. 20:55h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je situaciju povodom prištinskog uvodenja stopostotnih carinskih barijera na uvoz robe iz Srbije nazvao "najtežom u proteklih deset godina" ili od slučaja migrantske krize, kada je tadašnji premijer Hrvatske zabranio ulaz kamionima i kombijima iz Srbije.

On je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost ponovio da želi da vjeruje da će se cijela situacija završiti mirno, da će Srbija dati svoj pun doprinos "smirivanju strasti", kao i da se nada da će neka od evropskih sila "imati snagu i volju da smiri" vlasti u Prištini.

Uprkos tome, izrazio je bojazan da će Priština u ovom slučaju "ići do kraja, iako će cio svijet biti protiv njih" i da ga brine to što se se, umjesto pregovora, "neko još dublje ukopava u svoje rovove".

Odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ako se odluka o carinama ne povuče, Vučić je kazao da će posljedice biti "katastrofalne i razorne po odnose u čitavom regionu".

"Ovo nije pucanj u dijalog, ovo je mnogo više i opasnije od toga. Ovo je par ekselans politička mjera, oni ni jedan svoj ekonomski cilj ne mogu da postignu na ovaj način. Zato su i (nedavno) smijenili šefa Privredne komore Kosova, koji je ekonomista i koji bi se protivio ovakvim mjerama. Ekonomija tamo gdje ne funkcioniše tržište - tu ekonomije nema, tu nema ničega", naveo je Vučić.

Dodao je i da Kosovo već sada očekuje povećanje cijene hljeba do 30 odsto, zbog čega su imali manji broj pekara koji se pobunio.

Takođe je naveo i da se neke države, poput Makedonije, "raduju" uvođenju carina, iako znaju da predstavljaju kršenje CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Po njegovim riječima, predsjednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, igraju ulogu "dobrog i lošeg momka", i da se tokom krize koja je nastala povodom uvećanja carina podnosi inicijativa Ustavnom sudu Kosova da se državna i društvena imovina srpskih opština ponovo oduzme, kao i da je u pripremi novi Zakon o zaštiti potrošača, koji će donijeti nove ne-carinske namete na robu iz Srbije.

Vučić je kazao da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici "korektno" reagovali, da su protiv takve odluke i da je Evropa danas reagovala "snažnije i jasnije nego prošli put".

"Da su prije deset dana, kada su uvedene carine od deset odsto, ovako reagovali, onda bi i ponašanje (Prištine) bilo drugačije", ocijenio je Vučić.

Bonus video: