Srbija: Gas za domaćinstava biće jeftiniji 9,3 odsto

To će biti treće pojeftinejnje prirodnog gasa u ovoj godini, nakon čega će prosječne cijene gasa za sve kupce biti niže više od 23 odsto od onih koje su primenjivane do juna tekuće godine
89 pregleda 0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2015. 07:33h

Gas za javno snabdijevanje pojeftiniće od 1. oktobra u prosjeku 9,3 odsto, saopšteno je iz Srbijagasa.

Sniženje cijena gasa važiće za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdijevanje za ovu godinu, a snabdijevač im je Srbijagas.

Do pojeftinjenja gasa će doći zbog kvartalnog kretanja cijene derivata nafte na berzi i kursa dolara, piše Blic.

Nakon dobijanja saglasnosti Agencije za energetiku Republike Srbije, odluka o cijeni prirodnog gasa za javno snabdijevanje biće objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije za energetiku, koja daje saglasnost za korekcije cijene gasa, je takođe saopšteno da od 1. oktobra cijene prirodnog gasa za sve kupce u Srbiji koji imaju pravo na javno snabdjevanje treba da budu niže prosječno 9,1 odsto, a za domaćinstva 8,5 odsto.

U toku je postupak pripreme odluka o promjeni ovih cijena koje donose ovlašćeni organi javnih snabdijevača, a na koje saglasnost daje Savet Agencije za energetiku.

Sniženje cijena gasa je posljedica pada cijena uvoznog prirodnog gasa, navela je Agencija.

To će biti treće pojeftinejnje prirodnog gasa u ovoj godini, nakon čega će prosječne cijene gasa za sve kupce biti niže više od 23 odsto od onih koje su primenjivane do juna tekuće godine.

Gas za domacinstva je pojeftinio i 1. jula 10,5 odsto, kao i 1. juna oko pet odsto, zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, sa čijom cijenom se uskladjuju cijene prirodnog gasa.

Bonus video: