AP: Srbija pokazuje silu, održava vojne vježbe u jeku tenzija oko Kosova

Agencija navodi izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da Srbija dramatično jača svoju vojsku i da se niko u regionu ne može s njom porediti izuzev možda Rumunije
587 pregleda 44 komentar(a)
Srbija, vojne vježbe, VIjek pobjednika, Foto: Beta/AP
Srbija, vojne vježbe, VIjek pobjednika, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2018. 14:00h

Srbija održava danas velike vojne vježbe kojima obilježava sto godina od završetka Prvog svjetskog rata i, kako izgleda, pokazuje silu u jeku jačanja tenzija oko Kosova, piše danas agencija Asošiejted pres (AP).

Agencija navodi da manevri sa bojevom municijom nazvani "Vijek Pobjednika" uključuju 8.000 vojnika, 100 tenkova i lovce Mig-29 nabavljene iz Rusije.

Tenzije su nedavno porasle u regionu gdje se Srbija i Kosovo uzajamno optužuju da podrivaju napore za pomirenje poslije rata 1998-99 koji je završen intervencijom NATO, navodi AP i podsjeća da je ta bivša srpska provincija proglasila nezavisnost 2008. godine koju Beograd ne priznaje.

Srpski zvaničnici su posebno zabrinuti zbog planova kosovskog albanskog rukovodstva da transformišu bezbjednosne snage u redovnu vojsku, i Srbija je upozorila da će preduzeti mjere, koje nije navela, da spriječi taj potez i "zaštiti" srpsku manjinu na Kosovu, navodi AP.

Kako piše AP, Srbija je uz podršku svog saveznika Rusije, nedavno povećala zveckanje oružjem oko Kosova uključujući podizanje borbene gotovosti svoje vojske oko niza manjih incidenata.

"Srpska vojna intervencija na Kosovu izazvala bi direktan sukob s mirovnim snagama NATO koje su tamo stacionirane", navodi AP.

Agencija navodi riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao vojnoj vježbi, da će Srbija ojačati svoje ofanzivne snage novom opremom, uključujući helikoptere, borbene tenkove iz Rusije, njih trideset, i dronove iz Kine, kao i njegovu izjavu da Srbija dramatično jača svoju vojsku i da se niko u regionu ne može s njom porediti izuzev možda Rumunije.

Srbija se često pogrešno optužuje da je počela Prvi svjetski rat kada je tinejdžer, srpski nacionalista Gavrilo Princip ubio Austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. čime je pokrenut niz događaja koji su na kraju doveli do rata, piše AP.

Agencija ukazuje da je Srbija izgubila oko polovinu svog muškog stanovništva u četvorogodišnjem ratu, uključujući 130.000 vojnika u nizu bitaka na Balkanu protiv mnogo jačeg neprijatelja. Srpski gubici se smatraju najtežim među evropskim zemljama, a u odnosu na broj stanovnika.

Naoružavanje da bi drugi razmišljali kakav bi bio odgovor Srbije u slučaju napada...

Vučić je danas izjavio da će Srbija nastaviti sa ulaganjem u Vojsku, u nabavku oružja i orudja, iz preventivnih razloga kako bi se sačuvao mir i stabilnost.

On je po zavšetku vježbe na poligonu Pešter kazao da je ostvaren ogroman rezultat u osnaživanju vojske, zbog čega današnja VS i ona iz 2013. godine nisu iste.

Prema njegovim riječima, do marta naredne godine, stići će još četiri aviona MIG 29 iz Bjelorusije, čime će ih ukupno biti 14.

Dodao je da stiže i novih devet njemačko-francuskih helikoptera H 145 za vojsku i policiju, tri borbena helikoptera MIG 35, još tri MIG 17.

"Biće novih tenkova, novi borbenih vozila. To radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu, nezavisnost naše zemlje i da bismo imali mir", rekao je on.

Vučić je istakao da novo oružje nije tu da bi bilo upotrijebljeno, već da "svako razmišlja kakav bi odogovor Srbije bio u slučaju potencijalnog napada".

Galerija

Bonus video: