Iran otvara privredno trgovinski centar na Balkanu

Do dogovora je došlo uzimajući u obzir činjenicu da je Srbija u ekonomskom smislu najznačanija država u regionu
93 pregleda 0 komentar(a)
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2015. 09:52h

U Beogradu će uskoro biti otvoren privredno trgovinski centar Irana, sjedište iranske privrede za cijeli Balkan, dogovoreno je danas na sastanku delegacije te azijske države sa potpredsjednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem i ministom privrede Željkom Sertićem.

Delegaciju Irana predvodio je zamjenik ministra za industriju, trgovinu i rudarstvo i predsjednik iranske Organizacije za promociju trgovine Valiolah Afhami, a do dogovora je došlo uzimajući u obzir činjenicu da je Srbija u ekonomskom smislu najznačanija država u regionu.

Na sastanku sa iranskom delegacijom, koju su činili predstavnici više državnih institucija kao i privrednici iz oblasti trgovine i prehrambene, tekstilne i petrohemijske industrije, Ljajić i Sertić su razgovarali o unaprjeđenju ekonomske saradnje i načinima za povećanje obima robne razmjene dvije zemlje.

Sertić i Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, dogovorili su se sa iranskim ministrom Afhamijem da tokom održavanja Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju dvije zemlje, krajem godine u Teheranu, bude organizovan dan srpske privrede.

Poslovni ljudi iz Srbije imaće priliku da se predstave iranskoj javnosti i sa tamošnjim privrednicima ugovore konkretne oblike saradnje.

Takođe, dogovoreno je da tokom održavanja sjednice Mješovitog komiteta bude potpisan i sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, navodi se u saopstenju iz kabineta potpredsednika Ljajića.

Bonus video: