Priština: Opozicija pravi front protiv vlade

"ZSO će konačno da sahrani ideju o Republici Kosovo. Njeno formiranje će konačno značiti odricanje od Republike. Narod neće prihvatiti ZSO", rekao je Imeri
2 komentar(a)
Kosovo protesti, Foto: Reuters
Kosovo protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2015. 08:35h

Tri opozicione kosovske stranke stvaraju front protiv vlade zbog briselskog sporazuma postignutog sa Beogradom, koji podrazumijeva formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kako bi, kako kažu, spriječili podjelu Kosova, piše danas prištinska štampa.

Opozicija se protivi formiranju ZSO i uvjereni su da je rušenje vlade jedini način da se to spriječi. Datum protesta još nije određen.

Predstavnici pokreta Samoopredijelenje kažu da nema ništa hitnije od djelovanja protiv unutrašnje podjele Kosova.

Lider tog pokreta Visar Imeri zatražio je od kosovske valade da podnese ostavku ili da odustane od formiranja ZSO, prenosi Koha ditore.

Imeri je rekao da kosovski premijer Isa Mustafa ima ustavnu obavezu da štiti interese Kosova i da u aktulenoj situaciji ima dva riješenja, ili da odustane od sporazuma za ZSO, ili da podnese ostavku na funkciju premijera.

Ukoliko se to ne dogodi onda, kazao je Imeri, kosovsku vladu treba rušiti.

"Da bi spasili Kosovo treba da srušimo vladu, jer ćemo tako zaustaviti formiranje ZSO", rekao je Imeri u nedjelju na tribini organizovanoj u Prizrenu, prenosi Koha.

"ZSO će konačno da sahrani ideju o Republici Kosovo. Njeno formiranje će konačno značiti odricanje od Republike. Narod neće prihvatiti ZSO", rekao je Imeri.

Alijansa za Budućnost Kosova Ramuša Haradinaja najavljuje da "nije daleko dan" kada će početi protesti.

"Inicijativa za Kosovo" tvrdi da će biti formiran "zajednički front opozicije kao nova alternativa vladanja".

Opozicioni predstavnici najavljuju da neće protestovati samo protiv sporazuma sa Beogradom, već i zbog "drugih tema i pitanja koje tište građane Kosova", prenosi Zeri.

Bonus video: