KRIK: Radulović posjećivao sjedište MUP-a Srbije dok je bio pod istragom

Radulović je u ministarstvo policije ulazio 21. i 28. jula, a zatim 16. i 18. decembra 2009. godine. Na spisku piše da ga je svaki put primila sekretarica načelnika Uprave za upravne poslove
61 pregleda 8 komentar(a)
Ivica Dačić, Radulović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ivica Dačić, Radulović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.09.2015. 17:05h

Rodoljub Radulović, jedan od vodećih ljudi narko-kartela, posjetio je zgradu MUP-a Srbije četiri puta tokom 2008. i 2009. godine u periodu kada se nalazio pod istragom zbog šverca kokaina. Dvije posjete su se dogodile nakon 15. oktobra 2009. godine kada je u operaciji "Balkanski ratnik" zaplijenjeno blizu dvije tone kokaina u Urugvaju i počelo hapšenje članova narko-kartela širom svijeta. Pored Radulovića, prema podacima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, sjedište policije je tri puta posjetio i Radovan Štrbac, advokat koji je optužen da je prao novac za narko-grupu.

Spisak posjeta koji su novinari dobili od MUP-a pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pokazuje da su Radulović i Štrbac posjetili zgradu MUP-a u Bulevaru Mihaila Pupina sedam puta.

Radulović je u ministarstvo policije ulazio 21. i 28. jula, a zatim 16. i 18. decembra 2009. godine. Na spisku piše da ga je svaki put primila sekretarica načelnika Uprave za upravne poslove.

Radovan Štrbac je 11. novembra 2008. godine posjetio zamjenika direktora policije, a 22. decembra iste godine i 29. maja 2009. godine posjetio je kabinet ministra policije.

Prema podacima iz policijskog informatora, načelnica uprave za upravne poslove tada je bila Zorica Lončar-Kasalica, zamjenik direktora Branislav Mitrović, a kabinet ministra je vodio Branko Lazarević.

Novinari KRIK-a nijesu uspjeli danas da dobiju komentar od Lončar-Kasalice i Mitrovića, a Lazarevićev advokat je odbio da komentariše.

Dačić danas nije želio da prokomentariše ove posjete, samo je rekao da Štrbac nije dolazio kod njega i da ga ne poznaje. Sadašnji ministar policije Nebojša Stefanović je novinarki KRIK-a rekao da nema informacija o tome.

Zbog velikog interesovanja javnosti, KRIK je odlučio da odmah objavi ovu informaciju o posjetama, a u narednom periodu će dalje tražiti od nadležnih organa da objasne koji je bio razlog ovih posjeta, kao i da li postoje bilješke sa sastanaka.

KRIK je prije dva dana objavio tajne snimke sastanaka Radulovića sa čelnim ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova - ministrom Ivicom Dačićem, njegovim savjetnikom Ivicom Tončevim, šefom Dačićevog kabineta Brankom Lazarevićem i njegovim zamenikom Vanjom Vukićem.

Ovi sastanci odigravali su se tokom 2008. i 2009. godine po restoranima, kafićima, u Dačićevoj rezidenciji, ali i na otvorenom – na ulici i u parku.

Dačić je rekao da mu je Radulović bio prijatelj i da je na sastancima sa njim razgovarao o cigarama, sportu i djevojkama. Tončev je rekao da je imao poslovni sastanak u vezi sa izgradnjom vjetroparkova u Srbiji, a Vukić da se s njim slučajno sreo na ulici. Branko Lazarević nije dao objašnjenje javnosti, ali je njegov advokat novinare KRIK-a optužio za "senzacionalizam".

KRIK podsjeća da je zaštićeni svjedok Draško Vuković izjavio je na sudu da je narko-grupa imala doušnika u MUP-u koji je Radulovića obavještavao o toku istrage.

Jedini optužen u ovom slučaju je Branko Lazarević. On je u svojoj odbrani potvrdio da je imao sastanke s Radulovićem i Štrpcem, ali da im nije on otkrivao službene tajne.

Bonus video: