Makedonija: Napetosti na granici, bez ozbiljnih incidenata

Do tenzija je došlo jutros, kada je oko 2.000 izbjeglica koje su se okupile na grčkoj strani granice, kod mjesta Idomeni, nešto poslije svitanja, željelo da što prije pređe u Makedoniju, ali su propuštane samo manje grupe na svakih pola sata
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2015. 19:40h

Napetosti na grčko-makedonskoj granici i dalje rastu, pošto je rano jutros na tom mjestu došlo do sukoba između makedonske policije i izbjeglica koji pokušavaju da stignu u EU.

Oko 2.000 izbjeglica ušlo je danas u Makedoniju, dok na grčkoj strani granice čeka još oko 8.000, javio je dopisnik agencije AFP.

Do tenzija je došlo jutros, kada je oko 2.000 izbjeglica koje su se okupile na grčkoj strani granice, kod mjesta Idomeni, nešto poslije svitanja, željelo da što prije pređe u Makedoniju, ali su propuštane samo manje grupe na svakih pola sata.

Situacija se kasnije smirila, pošto je povećano propuštanje preko granice.

"S obzirom na tako veliku grupu ljudi, neko uvijek pokušava da pogura naprijed, što dovodi do napetosti koje policija treba da smiri. Ipak, do sada nije bilo ozbiljnijih incidenata", rekao je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova za francusku agenciju.

Najmanje dvoje ili troje izbjeglica dobilo je udarac pendrekom.

Prema saopštenju grčke policije, oko 5.000 migranata je prošlo granicu prema Makedoniji za 24 časa - od nedjelje ujutru do danas ujutru.

Vlasti su od 19. juna izdale 64.522 dozvole za tranzit kroz Makedoniju, saopštila je policija.

Grčki ministar za migracionu politiku Janis Muzalas istakao je danas da će najmanje dvije trećine od 15.000 do 18.000 izbjeglica i ekonomskih migranata koji se nalaze "u bijednim uslovima" na ostrvu Lezbos, u istočnom Egeju, biti trajektima prebačeno do kopnenog dijela Grčke u narednih pet dana.

Muzalas je za državnu televiziju ERT1 izjavio da su od danas za te svrhe angažovani dodatni trajekti, kao i da će neki brodovi biti korišćeni kao privremeni prijemni centri.

Na krhkim plovilima sa Turske obale na Lezbos svakog dana stiže više od 1.000 migranata. Većina njih ostaje zarobljena danima na tom ostrvu čekajući identifikaciju, a nakon toga ukrcavanje na neki od pretrpanih trajekata.

Grčka privremena vlada je problem migranata postavila kao svoj prioritet, značajno unaprijedivši napore da se izađe na kraj s njihovim velikim prilivom.

Galerija

Bonus video: