Mogerini: Pojačati saradnju sa Balkanom povodom izbjeglica

"Balkanske zemlje zbog istorije, a Turska zbog geografije, vrlo dobro razumiju prirodu problema", rekla je Mogerini i dodala da sve evropske zemlje imaju moralnu i zakonsku obavezu da pomognu
3 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2015. 12:18h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da je za rješavanje izbjeglicke krize neophodno pojačati saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana i Turskom.

"Izbjeglička kriza ne pogađa samo EU, nego cijelu Evropu", rekla je Mogerini novinarima nakon drugog dana ministarskog sastanka u Luksemburgu, na kome su danas učestvovali i šefovi diplomatija zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući i šefa crnogorske diplomatije Iigora Lukšića.

Ona je ukazala da se većinom ne radi o migrantima, koji stižu u Evropu u potrazi za boljim životom, nego o izbjeglicama, koji bježe od rata i progona.

"Balkanske zemlje zbog istorije, a Turska zbog geografije, vrlo dobro razumiju prirodu problema", rekla je Mogerini i dodala da sve evropske zemlje imaju moralnu i zakonsku obavezu da pomognu.

Mogerini je kazala da će saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana i Turskom biti ojačana na više nivoa, a da će detalji biti dogovoreni na predstojećim sastancima ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u Luksemburgu i Briselu.

"Imali smo teške razgovore o centrima za prijem izbjeglica van teritorije EU", rekla je ona, dodajući da je veoma važno da se izbjegne destabilizacija zemalja u kojima oni budu osnovani.

"Tu je i problem resursa, što je takođe veoma teško pitanje", rekla je ona.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselbornom je u ime predsjedavanja svoje zemlje EU rekao da je neophodno uspostaviti jedinstvenu evropsku jurisdikciju o pravu na azil, umjesto sadašnjeg sistema kojim je to prepušteno individualnim zemljama.

Mogerini je podržala ovaj predlog, uz konstataciju da je vrijeme za prebacivanje krivice sa jedne države na drugu isteklo i da se hitno moraju donijeti odluke i stupiti u akciju.

"Prije nekoliko mjeseci izbjeglice su bile problem Grčke, Malte i Španije, danas su pogođene Mađarska, Austrija i Njemačka, a sjutra će u pitanju biti neke treće zemlje", kazala je Mogerini i dodala da su "svi u istom čamcu".

Ona je istakla da je u pitanju kredibilitet evropske ideje, ali i ljudski životi koji su ugroženi izbjegličkom krizom.

Bonus video: