Zajbert: EU da pooštri pravila za dobijanje azila za državljane zapadnog Balkana

"Države zapadnog Balkana idu ka Evropi, neke od njih imaju ambicije da podnesu zahtjev za članstvo u EU", rekao je Zajbert
0 komentar(a)
Kosovo migranti, Foto: Reuters
Kosovo migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2015. 18:25h

Njemačka je pozvala Evropsku uniju (EU) da pooštri pravila za dobijanje azila za državljane zapadnog Balkana, navodeći da su države tog regiona sigurnog porijekla, saopštio je portparol Vlade te države, Štefen Zajbert.

"Države zapadnog Balkana idu ka Evropi, neke od njih imaju ambicije da podnesu zahtjev za članstvo u EU", rekao je Zajbert.

On je ocijenio da su te države po definiciji države u kojima ne može biti političkih pritisaka ili građanskog rata.

To su, smatra Zajbert, situacije koje daju osnov za pružanje zaštite, prenosi AFP.

On je, kako prenose njemački mediji, kazao da Vlada u Berlinu traži od Mađarske da izbjeglicama koje su stigle u tu državu omogući azilantski postupak.

On je pojasnio da to što Njemačka trenutno ne vraća sirijske izbeglice nazad u Mađarsku ne mijenja činjenicu da je Mađarska pravno obavezna da registruje izbjeglice koje stignu u tu državu, zbrine ih i omogući pokretanje azilantskog postupka.

Povodom izbegličke krize, šef njemačke diplomatije, Frank-Valter Štajnmajer zahtjevao je od EU država zajedništvo.

"Mi taj zadatak nećemo savladati, ako ne prestanemo da prstom upiremo na komšije", rekao je Štajnmajer danas u Luksemburgu na sastanku šefova diplomatije EU država.

On je, kako prenose njemački mediji, upozorio da međusobne optužbe neće dovesti do toga da se problem izbjeglica stavi pod kontrolu.

Bonus video: