Mjera obaveznog liječenja zbog prijetnji Matiću, Kirbiju i Dolovac

Sud je naložio da Ristić bude pušten iz pritvora i da bude otpušten iz bolnice, uz mjeru obaveznog liječenja na slobodi u Psihijatrijskoj bolnici "Laza Lazarević", u trajanju do tri godine
57 pregleda 1 komentar(a)
Veran Matić, Foto: Wikipedia
Veran Matić, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 27.08.2015. 17:42h

Viši sud u Beogradu donio je prvostepenu presudu kojom je Nemanja Ristić koji je uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac prijetio da će biti streljani određena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi.

Ristić je u pretnjama koje je slao elektronskom poštom i preko društvenih mreža, između ostalog, poručivao Matiću, Kirbiju i Zagorki Dolovac da će biti strijeljani. Pravni tim B92 podnio je u aprilu krivičnu prijavu protiv Ristića, poslije čega je on uhapšen i smješten u pritvor, prenosi B92.

Sud je naložio da Ristić bude pušten iz pritvora i da bude otpušten iz bolnice, uz mjeru obaveznog liječenja na slobodi u Psihijatrijskoj bolnici "Laza Lazarević", u trajanju do tri godine.

U obrazloženju presude, sud je naveo da su u obzir uzeti nalaz vještaka i svjedočenje Ristićevog ljekara u zatvorskoj bolnici da se njegovo zdravlje poboljšalo i da on dobro reaguje na terapiju.

Sud je naveo i da u bilo kom trenutku sudska odluka može biti promijenjena ukoliko Ristić napusti liječenje ili počini neko drugo uznemiraujuće djelo, te da će on u tom slučaju biti vraćen u psihijatrijsku ustanovu na obavezno liječenje.

Presudom je određeno i da se optuženom oduzmu mobilni telefon i dvije SIM kartice, laptop, pištolj, kao i i-mejl adresa.

Ristić je u obraćanju sudu rekao da je: "Spreman da se podvrgne liječenju, da uzima terapiju i obavlja kontrole", kao i da će mu u liječenju pomagati supruga.

"Izbjegavajte provokacije, to će doprinijeti vašem liječenju", poručila je sudija Ristiću na kraju izricanja presude.

Tužilaštvo je prethodno u završnoj riječi tražilo da se Ristiću odredi mjera obaveznog čuvanja u bolničkoj ustanovi zbog opasnosti koju je taj optuženi izazivao, kao i prijetnji koje je upućivao, a koje su kod oštećenih stvorile osjećanje straha i ugroženosti i navele ih na uvođenje pojačanih mjera bezbjednosti.

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa B92 Veran Matić rekao je u reagovanju na današnju presudu da je "veoma teško komentarisati stručnu procjenu nadležnog psihijatra, čije je mišljenje sud usvojio i tako presudio".

"U svakom slučaju, zbog toga što postoji ozbiljna istorija prestupa, svakako bih podržao žalbu tužilaštva na ovakvu presudu", rekao je Matić za Cenzolovku.

"Mislim da je neophodno pooštriti sudsku praksu, kako bi se prijetnje zaustavile ili minimizovale, jer ćemo inače imati situaciju u kojoj će se zaista neke prijetnje realizovati, a da nije postojala prevencija, iako su postojali ozbiljni znaci upozorenja", kaže Matić.

Nove prijetnje Veranu Matiću nastavljene su i juče i danas kao komentari na sajtu B92 na vijesti o prijetnjama. Matić je za Cenzolovku rekao da je pravni tim B92 i njih prijavio nadležnom tužilaštvu, ocjenjujući da i "sami komentari daju dosta odgovora na to zbog čega imamo ovu novu lavinu prijetnji".

Matić: Važno je da se novinari hrabro suoče sa nasilnicima

"Kao što znate, uz Brankicu Stanković, i ja sam pod policijskim bezbjednosnim procjenama koje govore o tome da nam je neophodna policijska zaštita 24 sata dnevno, u mom slučaju već više od pet godina, a u slučaju Brankice Stanković skoro sedam. Imamo prilično razvijenu bezbjednosnu kulturu i obavezan lanac poteza koje činimo u ovakvim situacijama", kaže u razgovoru za Cenzolovku Matić.

Bonus video: