Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nasera Orića

Nakon što su i Srbija i BiH od Švajcarske zatražile njegovo izručenje Orić je 26. juna predat u nadležnost bosansko-hercegovačkog državnog Tužilaštva, koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu
4 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Icnn
Naser Orić, Foto: Icnn
Ažurirano: 27.08.2015. 15:52h

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića, koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih zarobljenika.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, optužnica je podignuta nakon višemjesečne istrage koja je sprovedena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Optužnicom je obuhvaćen i Sabahudin Muhić kome se, kao i Oriću, na teret stavlja da su tokom rata na području Srebrenice postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom 1992, u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, prenijela je Hina.

Orić je tokom rata u BiH bio zapovjednik 28. divizije Armije BiH, koja je djelovala na širem srebreničkom području.

Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je oslobodio krivice.

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćeni, a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno otvorilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Po međunarodoj potjernici, koju su zbog te istrage raspisale srpske vlasti, Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna.

Nakon što su i Srbija i BiH od Švajcarske zatražile njegovo izručenje Orić je 26. juna predat u nadležnost bosansko-hercegovačkog državnog Tužilaštva, koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu.

Orić je od tada u BiH - oduzete su mu putne isprave i izrečena zabrana napuštanja zemlje, uz ograničenje kretanja samo na sarajevski i zeničko-dobojski kanton.

Inače, Tužilaštvo BiH danas je najavilo da će u istom krivičnom predmetu, prema kojem je optužnica podiguta protiv Orića i Muhića, uputiti zahtjev Švajcarskoj za izručenje Elfete Veseli koja je osumnjičena da je tokom 1992. počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno ubistvo maloljetnog dječaka srpske nacionalnosti.

Bonus video: