Fajman: Azilanti tema na Samitu o zapadnom Balkanu

"U aktuelnoj teškoj političkoj situaciji u vezi talasa izbjeglica koji pogađa Evropu moramo prilaziti na više nivoa"
7 komentar(a)
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2015. 15:35h

Austrijski kancelar Verner Fajman najavio je danas da će na Samitu o zapadnom Balkanu, koji će biti održan u četvrtak u Beču, tema biti i problem sa azilantima.

"U aktuelnoj teškoj političkoj situaciji u vezi talasa izbjeglica koji pogađa Evropu moramo prilaziti na više nivoa", objasnio je Fajman na konferenciji za novinare poslije sjednice vlade.

Prema njegovim riječima, neophodno je u EU voditi zajedničku aktivnu spoljnu politiku kako bi se poboljšala situacija u kriznim žarištima i kako ljudi ne bi morali da bježe.

To će, kako smatra, biti teško i gotovo nemoguće sprovesti.

"Mnogo od toga može samo zajedno sa UN biti realizovano", ukazao je Fajman.

On je dodao da bi spoljne granice EU trebalo biti bolje obezbijeđene.

"Tu moramo posebno pogođene zemlje, kao što je Grčka, zajednički podržati. Takođe obavezujuća kvota za prijem izbjeglica u EU mora biti dalje diskutovana. Predsjednik Evropske komisije je s tim u vezi na našoj strani, ali pojedine zemlje su i dalje protiv", ukazao je austrijski kancelar.

Talas izbjeglica, kako je podvukao, biće i važna tema na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču.

"I pored aktuelnog problema izbjeglica je ekonomska situacija u regionu jako teška. Nezaposlenost, prije svega među mladima, je sa do 60 odsto veoma visoka“, upozorio je Fajman.

On je rekao da su zemlje regiona, pre ekonomske krize, bile zanimljiva tržišta za austrijsku privredu, te da je važan zadatak cijele EU da se produbi saradnja sa jugoistočnom Evropom.

Bonus video: