Parada ponosa 20. septembra u Beogradu

"Prajd je prilika da se vlastima u Srbiji ukaže da je neophodno hitno usvajanje Zakona o priznavanju pravnih posljedica promjene pola i utvrđivanja transeksulizma,"
3 komentar(a)
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.08.2015. 14:42h

Beogradska nedjelja ponosa koja će trajati od 14. do 19. septembra biće završena Paradom ponosa, najavili su danas oganizatori i ocijenili da je krucijalni uspjeh prošlogodišnjeg Prajda taj što je pokazao da država može da raskrsti sa nasiljem ako postoji politička volja.

"Veliki vrući krompir je progutan i sada je sve lakše", rekao je organizator Boban Stojanović na konferenciji za novinare u Beogradu i naveo da očekuje da će Prajd i ove godine okupiti oko 1.500 ljudi.

On je podsjetio da je Parada ponosa bila otkazivana tri puta, a da je njen cilj da se ukaže na položaj LGBT populacije i stvori pozitivno okruženje u kojima će ti ljudi moći da budu aktivniji i vidljiviji.

Prajd je prilika da se vlastima u Srbiji ukaže da je neophodno hitno usvajanje Zakona o priznavanju pravnih posljedica promjene pola i utvrđivanja transeksulizma, rekao je jedan od organizatora, Goran Miletić.

Potrebno je usvojiti i zakon o registrovanim istopolnim partnerstvima, usvojiti deklaraciju protiv homofobije, rekao je Miletić i naveo da je važno da u slučaju napada na pripadnike LGBT populacije počne primjena kategorija zločina iz mržnje, donijeta 2012. godine.

Bonus video: