Češki premijer za pomoć zemljama Balkana u izbjegličkoj krizi

Češki premijer založio se za to da Evropa daleko veću pažnju posveti uzrocima izbjegličke krize i da nastoji da pomogne da se stabilizuju regioni iz kojih izbjeglice dolaze, a takođe da sarađuje više i efikasnije i sa tranzitnim zemljama
53 pregleda 3 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.08.2015. 11:19h

Češki premijer Bohuslav Sobotka upozorio je danas da Evropska unija ne može da pobjegne od izbjegličke krize koja ugrožava temelje slobode kretanja u Evropi i da mora da sarađuje sa tranzitnim zemljama izbjeglica koje putuju ka Evropi.

Sobotka je na godišnjem savjetovanju čeških ambasadora u Pragu predložio da se održi posebna međunarodna konferencija o izbjeglicama sa zemljama Balkana i Turskom.

"Ključno za rješenje situacije jeste svijest da su problemi migracije problem svih nas. Taj izazov ne možemo da izbjegnemo. A u igri je mnogo - čitav sistem šengenske saradnje i slobodnog toka ljudi u okviru Unije, dakle jedan od temelja evropske integracije", kazao je Sobotka.

Češki premijer založio se za to da Evropa daleko veću pažnju posveti uzrocima izbjegličke krize i da nastoji da pomogne da se stabilizuju regioni iz kojih izbjeglice dolaze, a takođe da sarađuje više i efikasnije i sa tranzitnim zemljama.

"Moramo da učinimo da naša politika vraćanja imigranata bude efikasnija i takođe i naša zaštita granica. Neophodno je da o problemima razgovaramo i sa zemljama iz kojih dolaze i sa tranzitnim zemljama", rekao je Sobotka.

On je rekao da je za zaustavljanje talasa imigranata najvažnije da se okonča ratni sukob u Siriji i Libiji, a kako je naglasio, EU mora da ima jasni trajni prioritet - mir u svom susjedstvu.

Češki premijer je pozdravio to što će na narednom samitu o problemu izbjeglica učestvovati afričke zemlje, a dodao je da bi bez sumnje trebalo organizovati takvu konferenciju i sa balkanskim zemljama i Turskom.

Sobotka je naglasio da EU mora da nastavi da pomaže zemljama zapadnog Balkana da napreduju dalje u eurointegraciji, ocijenivši da je značaj toga sada posebno pokazala izbjeglička kriza.

Po ocjeni Sobotke upravo stabilnost zapadnog Balkana je ključna za bezbjednost i prosperitet EU, a posebnu podršku u pripremi za brzi ulazak u EU po njegovom mišljenju zaslužuju Srbija i Crna Gora.

"Samo potpunom integracijom zapadnog Balkana spriječićemo da region ponovo ne upadne u virove nacionalne i međuetničke netolerancije. Cijenim dosadašnji napredak kandidatskih zemalja u pripremama za članstvo. Prije svega Srbija i Crna Gora su obavile veliki dio posla i zaslužuju našu podršku", kazao je Sobotka.

Zapadni Balkan po riječima premijera Sobotke ostaje prioritet Češke i u njenom predsjedavanju Višegradskom grupom.

Specijalni gost redovnog savjetovanja čeških ambasadora od 24. do 28. avgusta u Pragu je šef francuske diplomatije Loran Fabijus koji je sinoć sa svojim domaćinom, ministrom spoljnih poslova Češke Lubomirom Zaoralekom razgovarao o izbjegličkoj krizi i o problemima Makedonije i drugih tranzitnih zemalja izbjeglica na balkanskoj trasi.

Bonus video: