Jovanović: Srbija što prije da uđe u NATO

Kako su nas to uvjerile ratne '90. godine, kad se po kafanama nagađalo kad će i koliko ruskih aviona da stigne u pomoć bratskoj Srbiji iz Rusije, koliko sistema S-300, da bi se na kraju pomoć svela na 40 pijanih, raspjevanih kozaka
32 komentar(a)
Čedomir Jovanović, Foto: Beta
Čedomir Jovanović, Foto: Beta
Ažurirano: 24.08.2015. 10:45h

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da Srbija treba što prije da uđe u NATO i da ne bježi od stvarnosti kada je Kosovo u pitanju.

"Alternativa ulasku u NATO nije neka pacifikovana zemlja od čokolade ili neka nepovrediva neutralnost. Izbor između ulaska i neulaska u NATO je izbor između stabilnog, modernog društva i ruskog geta. Stvari isto stoje i sa kosovskom nezavisnošću", rekao je Jovanović u intervjuu za portal Autonomija.

Prema njegovim riječima, od stvarnosti bježi i aktuelna Vlada Srbije, kao što su od nje bježale i prethodne tri vlade, iako od donošenja teških odluka zavisi ne samo oporavak već i opstanak Srbije.

"Globalni bezbjednosni izazovi, jednako kao i naše lokalne nestabilnosti, svakodnevno nas podsjećaju da nema drugog načina da obezbjedimo trajan mir i stabilnost za Srbiju, isto onako kako su nas to uvjerile ratne '90. godine, kad se po kafanama nagađalo kad će i koliko ruskih aviona da stigne u pomoć bratskoj Srbiji iz Rusije, koliko sistema S-300, da bi se na kraju pomoć svela na 40 pijanih, raspjevanih kozaka", kazao je Jovanović.

On je ocjenio da Srbija kroz odlaganje rješavanja statusa Kosova pogoršava i položaj srpske manjine koja tamo živi.

"Tako ne samo što komplikujemo naše inače problematične odnose, nego ugrožavamo sopstvenu evropsku budućnost, jer ona prosto ne postoji za zemlje koje ne znaju svoje granice i imaju neraščišćene odnose sa komšijama", rekao je Jovanović.

Bonus video: