KRITIKOVAO POJEDINE ZEMLJE

Milanović: Izbjeglice nisi vreće kupusa već očajni ljudi

"Bude li potrebno, a ne očekujemo da će se to preliti u Hrvatsku, moramo biti ljudi, ako hoćete hrišćani, i dati sve od sebe. Ne biti sitni gazde i sitni žicari. A vidim da i takvih u Hrvatskoj ima, ali jako malo", rekao je Milanović
80 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETA Photo
Zoran Milanović, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 23.08.2015. 18:33h

Hrvatski premijer Zoran Milanović, komentarišući izbjegličku krizu, rekao je da nije riječ "o vrećama kupusa" već očajnim ljudima koji se ne mogu dočekati pendrecima.

"Tu se ne radi o vrećama kupusa, to su ljudi. Ljudi koji su očajni, koji bježe iz teške situacije, preuzimaju rizik i ne možete ih dočekati pendrecima", rekao je hrvatski premijer kada se napokon oglasio o izbjegličkoj krizi koja potresa čitavu Evropu, prenosi portal Index.hr.

Milanović tvrdi da je Hrvatska spremna da pomogne "u skladu sa svojim mogućnostima, koje su male, ali postoje". "Mi smo zemlja koja je dobila tuđu pomoć kada nam je bilo najteže", podsjeća Milanović.

"Bude li potrebno, a ne očekujemo da će se to preliti u Hrvatsku, moramo biti ljudi, ako hoćete hrišćani, i dati sve od sebe. Ne biti sitni gazde i sitni žicari. A vidim da i takvih u Hrvatskoj ima, ali jako malo", rekao je Milanović, prenosi Index.

Na pitanje kako će se finansirati pomoć koju će Hrvatska eventualnu pružiti izbjeglicama, Milanović je odgovorio da to nije problem, ali i naglasio kako ne očekuje da će u Hrvatsku stići veći talas izbjeglica, zbog toga što se ne nalazi u Šengenskoj zoni.

Na pitanje koja je Hrvatska strategija u odnosu na izbjeglice, Milanović odgovara: "Hrvatska ne može imati strategiju bez Evropske unije, a EU je nažalost još nema. Ovo je EU dočekalo kao iznenađenje".

"Ako bude humanitarna kriza većih razmjera, mi ćemo pomoći i možemo pomoći. Naš brod, jedan od najvećih koje imamo, trenutno je kod Katanije i Sicilije, posjetiću ga za nekoliko dana, gdje učestvuje u spašavanju ljudi. Primićemo više stotina izbjeglica, ako treba i više od toga, kroz program koji je dogovoren na Evropskom savjetu", rekao je hrvatski premijer.

"Tu smo, nećemo bježati od svoje odgovornosti, prije svega kao ljudi", dodao je on, prenosi Index.

Na pitanje hoće li Hrvati biti solidarni prema izbjeglicama, Milanović odgovara: "Vjerujem da hoće. Kad je nama bilo najteže, nama Italijani i Njemci nisu zatvorili granice. Hrvata je malo otišlo, ali su mogli otići".