Oko 1.500 izbjeglica ušlo u Makedoniju, policija ih propustila

“U Evropi, životinje spavaju u krevetima, a mi spavamo na kiši”, kazala je 23-godišnja Sirijka Fatima Hamido o boravku u Makedoniji
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2015. 19:55h

Više od 1.500 izbjeglica, većinom iz Sirije, koji su tri dana proveli na ničijoj zemlji, ušlo je danas u Makedoniju, u čemu ih policija nije sprečavala ni na koji način.

Makedonska policija je, tokom dana, šok-bombama i pendrecima pokušavala da spriječi stotine izbjeglica da probiju bodljikavu žicu na granici, ali je uveče pustila sve migrante da uđu u zemlju, prenosi AFP.

Ranije danas, oko hiljadu migranata je na dva mjesta probilo kordon policije na makedonsko-grčkoj granici i veći dio njih je uspio da se domogne Đevđelije.

Migranti su policijski kordon probili na mjestima gdje nema bodljikave žice, javio je reporter Tanjuga. Policija je neke od njih uspjela da vrati, ali je većina prošla, iako su bezbjednosne snage upotrijebile šok bombe.

Kotevski: Među izbjeglicama i 25-oro dece bez pratnje

U protekla 24 sata na makedonsko - grčkoj granici je propušteno 826 izbjeglica, od kojih 163-je djece, rekao je Tanjugu portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski istakavši da je od ukupnog broja djece njih 25 bilo bez pratnje roditelja.

Kotevski je specijalnom izvještaču Tanjuga rekao da je u čudu kako su ta djeca uopšte stigla do Makedonije i kako je moguće da ih Grci ništa nisu pitali.

“Sve to je pomalo nevjerovatno, ali nažalost istinito”, rekao je Kotevski.

Komentarišući tvrdnje medija da je makedonska policija juče i u četvrtak primjenjivala silu prema migrantima, Kotevski je rekao da to nije tačno, te da oni imaju nalog da ne djeluju ofanzivno, već samo da čuvaju granicu.

Podsjetio je da je juče jedna veća grupa migranata bacala kamenje na policiju, pa su oni bili prinuđeni da se brane koristeći šok bombe.

“Prema migrantima se postupa humano i sve ovo na granici preduzeto je, jer Makedonija realno nema kapacitet da ih propušta u masi u kojoj oni nadolaze”, rekao je Kotevski. Dodao je da je zato makedonska vlada odlučila da se migranti propuštaju u grupama jer se samo tako može izbjeći stampedo.

Hladno vrijeme, kiša i vjetar danas su dodatno povećali dramu izbjeglica na makedonsko-grčkoj granici, nedaleko od prelaza Bogorodica, nasuprot grčkom Evzoni.

Na ničijoj zemlji, gde je u ovom trenutku oko hiljadu izbjeglica, među kojima je mnogo djece, situacija je veoma teška, što dodatno pojačava nervozu migranata koji se nalaze u blatu i okruženi velikom količinom đubreta, javlja reporter Tanjuga sa lica mjesta.

Policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa migrantima, koji pak traže da novinari ugase kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.

Izbjeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dječji plač.

Životinje spavaju u krevetima, mi na kiši

Plaču mala djeca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.

“U Evropi, životinje spavaju u krevetima, a mi spavamo na kiši”, kazala je 23-godišnja Sirijka Fatima Hamido o boravku u Makedoniji.

“Četiri dana sam se smrzavala po kiši. Ništa nisam imala da jedem za to vrijeme”.

Sirijac Said (32) o zatvorenoj granici je kazao: “Znamo da ovo nije (odluka) Makedonija i makedonska policija. Ovo je EU. Molim vas da prenesete Briselu da dolazimo, bez obzira na situaciju”.

Incidenata nema, ali uslovi za njihov boravak na ničijoj zemlji su veoma loši. Na raspolaganju imaju desetak montažnih toaleta i cisternu sa vodom. Među migrantima su i jedna reportažna kola, stranih registarskih tablica.

Volonteri UNHCR-a im dijele hranu, a pripadnici makedonske policije tvrde da se, upravo u tim trenucima, kada su prisutni i predstavnici nevladinih organizacija, migranti pretvaraju i pokušavaju da predstave svoju dramu većom nego što ona objektivno jeste.

Policajci tvrde i da će svi migrant biti propušteni, te da su oni tu da bi spriječili stampedo.

Cijeli prizor dodatno potresnim čine stalne molbe starijih i djece da im se omogući prolaz.

Pripadnici policije sa štitovima povremeno utočište od nevremena nalaze u improvizovanim šatorima. Na terenu je i jedno vozilo za razbijanje demonstracija.

U Đevđeliji od jutros pljušti kiša, a Željeznička stanica u tom makedonskom gradu, uz samu granicu sa Grčkom, kao i proteklih dana puna je izbjeglica, koji čekaju da vozovima budu transportovani do Tabanovaca, odnosno Srbije.

Iz te žljezničke stanice put Srbije jutros je otišlo četiri vagona puna izbjeglica koji su, pošto su se domogli prevoza i mogućnosti da napuste Makedoniju, vidno srećni, javila je ekipa Tanjuga sa lica mjesta.

Migranti na lokalnim česmana na i oko Željezničke staice u Đevđeliji pokušavaju da se okupaju i operu odjeću, nakon dugog putovanja.

U neposrednoj blizini i oko same stanice razapete su metalne tende i nastrešnice, koje služe kao improvizovani prihvatni centri. Njih ima i na peronu.

Više djece imalo strujne udare

Tu se migrantima pruža prva pomoć sa obzirom na to da oni najčešće imaju rane po nogama od dugog i napornog hodanja, ali ima i napada epilepsije zbog stresa i stanja kolapsa od umora, rekao je Tanjugu Slobodan Mitrović iz Crvenog krsta Makedonije.

Prema njegovim riječima, dva najteža slučaja su se dogodila prije dva dana kada je nekoliko djece doživjelo strujni udar, ali su oni sada dobro i oporavljaju se.

Inače, repoter Tanjuga je javio da je dezinformacija da je jedan pripadnik policije ovih dana ranjen, kao i da je na migrante bacan suzavac.

Željeznička stanica je puna lokalnih preprodavaca koji migrantima po znatno višim cijenama prodaju cigarete, vodu i voće.

Na primjer, kutiju cigareta koja košta dva eura, samo migrantima prodaju za pet.

Tu su i volonteri makedonskih nevladinih organizacija i UNHCR-a, koji imaju prevodioce za arapski radi lakšeg sporazumijevanja sa izbjeglicama.

Galerija

Bonus video: