SNIMAK POKAZUJE RAZMJERE DRAME

Trgovci bezočno koriste izbjeglice: Čokolada pet eura, paketić vode 10 eura

Makedonski portal Plusinfo piše da lokalni trgovci bezočno iskorištavaju izbjeglice i prodaju im vodu i osnovne namirnice po nevjerovatno visokim cijenama
17 komentar(a)
Makedonija izbjeglice, Foto: Screenshot (YouTube)
Makedonija izbjeglice, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.08.2015. 10:29h

Makedonska policija i vojska su u toku noći na granici sa Grčkom u blizini Đevđelije u više navrata propuštale grupe od po 200 do 300 izbjeglica sa Bliskog istoka koje nekoliko dana čekaju na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije.

Od jutros je propuštanje migranata iz Grčke u Makedoniju nastavljeno, ali samo kontrolisano.

Kako prenose mediji u Makedoniji migrantima preko megafona uz pomoć prevodilaca na arapskom jeziku daju uputstva da ostanu u tampon-zoni i da čekaju red za organizovani prelazak.

Makedonski portal Plusinfo piše da lokalni trgovci bezočno iskorištavaju izbjeglice i prodaju im vodu i osnovne namirnice po nevjerovatno visokim cijenama. Tako šest flaša vode košta 10 eura, kutija cigareta pet, paketić čokolade pet eura, a kilogram banana prodaju za 10 dolara.

Makedonsko Ministarstvo unutrašniih poslova je ranije tokom dana saopštilo da je "ograničenom broju ilegalnih imigranata u ranjivim kategorijama dozvoljeno da uđu u Makedoniju i njima će biti pružena pomoć u skladu sa našim mogućnostima".

UNHCR je kontaktirao makedonske zvaničnike, zahtijevao da se prema izbjeglicama ne primenjuje nasilje i obećao pomoć.

Makedonska vlada proglasila je juče vanrednu situaciju na južnom i sjevernom graničnom pojasu, kako bi zaustavila ogroman talas migranata, a tim povodom se oglasila Evropska komisija istakavši da zvanično Skoplje ima pravo da se štiti od ilegalne migracije.

Makedonski državni vrh se nije oglasio. Premijer Nikola Gruevski je nakon odluke o uvođenju vanredne situacije, rekao da pitanjem migranata treba da se bavi Evropska unija, a zvaničnik MUP-a Ivo Kotevski je optužio Grčku, koja je članica EU, da ne kotnroliše granicu prema Makedoniji, već da naprotiv samo organizovano prebacuje migrante.

Grčka granična policija, tvrde mediji, i danas samo posmatra situaciju i ništa ne preduzima.