Daće balkanskim zemljama milione da problem ostane u tuđem dvorištu

"Upotreba pendreka od makedonskog policajca je nehuman odnos prema jadnim izbjeglicama, a upotreba francuskih pendreka i britanskih pasa u Kaleu, pred tunelom ispod Lamanša, su nacionalno pravo svake države da se brani od izbjeglica koji su možda teroristi"
30 komentar(a)
Makedonija policija imigranti, Foto: Reuters
Makedonija policija imigranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2015. 17:38h

Evropa traži poštovanje evropskih standarda, ali samo van svojih granica, objavio je danas makedonski portal MKD istakavši da unutar granica Unije niko nema problem sa izgradnjom zidova protiv migranata i otvorenog promovisanja rasizma i ksenofobije.

U Uniji niko nema problem ni ako se otvoreno kaže "primićemo samo izbjeglice hrišćane ali ne i muslimane" ili se licitira brojem primljenih izbjeglica, te puštanjem policajaca sa psima protiv izbjeglica", navodi u svom komentaru MKD.

Portal konstatuje da je iz Brisela stigao "makar nekakav licemjeran odgovor", dok SAD, kako se navodi, prosto ne osjećaju potrebu ni da kažu bilo šta u vezi izbjegličkog talasa.

"Grčka, zemlja članica EU bez ikakve registracije i procedure prihvata sve izbjeglice i to svim svojim raspoloživim snagama - brodovi, trajekti, autobusi, taksi vozila... - i što brže može ih prebacuje do makedonske granice", navodi se u komentaru i dodaje da "srpski policajci, zajedno sa kolegama iz Mađarske i Austrije, čuvaju granicu prema Makedoniji".

Bugarska, zemlja članica EU, strogo čuva granicu i ne propušta ni pticu iz Sirije ili Avganistana da preleti njenu teritoriju.

"Mađarska, članica EU, gradi zidove prema zemljama iz kojih dolaze migranti... A Evropska komisija je prije nekoliko nedjelja osudila postupanje balkanskih zemalja prema nelegalnoj migraciji. Prema eurokomesaru za migraciju i unutrašnje poslove, zemlje koje žele da uđu u EU treba da shvate da se problem sa nelegalnom migracijom tiče i njih i da treba da pomognu da se sa njim izađe na kraj", naveo je MKD.

Niko od njih ne kaže da je balkanska ruta posljedica velikog neuspjeha politike EU prema migrantima i azilantima na koju Makedonija i Srbija nemaju nikakav uticaj niti kontrolu, a n kraju će se sve svaliti na njih, navodi se u tekstu i ukazuje da ćemo opet imati izvještaje u kojima je "upotreba pendreka od makedonskog policajca nehuman odnos prema jadnim izbjeglicama, a upotreba francuskih pendreka i britanskih pasa u Kaleu, pred tunelom ispod Lamanša su nacionalno pravo svake države da se brani od izbjeglica koji su možda teroristi".

Francuska je, ističe se, rasturila izbjeglički kamp u Kaleu. Mađarska je, dodaje se, podigla zid prema Srbiji, dok je u Italiji policija pretukla migranta tokom deportacije.

"Mediteranske teritorijalne vode Francuske i Italije su postale masovna griobnica za migrante", navodi MKD i podsjeća da ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hemond kaže da su migranti iz Afrike prijetnja za životni standard i društvenu strtukturu EU.

Šta se dešava sa životnim standardom u Makedoniji, sa makedonskom društvenom strukturom, pitanje je koje se postavlja u komentaru u kojem se istovremeno konstatuje da za to, za sada u Briselu i Vašingtonu ne daju pet para.

"Tačnije, daće balkanskim zemljama osam miliona eura da problem ostane u nečijem tuđem dvorištu", navodi MKD.

Bonus video: