Haradinaj: Odluka o taksama u skladu s članom 18 CEFTA, Srbija i BiH pokušavaju da podriju suverenitet Kosova

"Kosovska vlada poziva predstavnike EU kao posrednike u dijalogu izmedju Kosova i Srbije da prisili Srbiju i BiH da ispune svoje obaveze prema CEFTA i drugim sporazumima", navodi se u pismu Haradinaja
2 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.11.2018. 16:12h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj naveo je u pismu ambasadorima članica Evropske unije (EU) i visokoj predstavnici Federiki Mogerini da je osnov za uvođenje taksi Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) u članu 18 Sporazuma CEFTA i da je to odgovor na pokušaje te dvije zemlje da podriju suverenitet Kosova.

"Ova odluka je donijeta u skladu s članom 18 Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Odluka je odgovor na tekuću destruktivnu akciju Srbije i BiH koja pokušava podrivati suverenitet Kosova", navodi se u pismu koje su objavili prištinski mediji.

U pismu se navodi da Kosovo čvrsto vjeruje da je dijalog zasnovan na dobroj volji i uzajamnom poštovanju jedini način da se izgradi povjerenje između zemalja i naroda i unaprjeđenje trajnog mira, jačanja regionalne stabilnosti i povećanje prosperiteta.

"Zbog toga, Vlada je snažno posvećena postizanju sveobuhvatnog dugoročnog mirovnog sporazuma sa Srbijom koje se bavi svim političkim, bezbjednosnim, ekonomskim, privrednim i kulturnim pitanjima", kaže se u pismu.

Hardinaj je dodao da Kosovo dosledno i odlučno sprovodi i poštuje sve svoje medjunarodne obaveze, uključujući CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i priruživanju s EU i da će nastaviti to da čini.

"Kosovska vlada poziva predstavnike EU kao posrednike u dijalogu izmedju Kosova i Srbije da prisili Srbiju i BiH da ispune svoje obaveze prema CEFTA i drugim sporazumima", navodi se u pismu.

Povodom razloga koji su doveli do uvođenja takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH u pismu se navodi da član 18 CEFTA dopušta svojim članovima da preduzimaju bilo koju radnju neophodnu za "zaštitu osnovnih sigurnosnih interesa ili za primjenu međunarodnih obaveza ili internih politika".

"Srbija, uz podršku BiH, stalno i aktivno pokušava podrivati bezbjednost Kosova, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet. Njene akcije krše obavezne pravne i političke obaveze, uključujući Briselski sporazum o normalizaciji odnosa. Ove akcije su ugrozile ključne bezbjednosne interese Republike Kosovo", navodi se u pismu.

Kao primjer se navode kampanja Srbije da zemlje povuku priznanje Kosova, akcija Srbije u Interpolu, što je podržala BiH, kao i fizički napadi, ignorisanje srpskih vlasti da naredi sprovođenje prevoznih sredstava Kosova i građana Kosova, koristeći teritoriju Srbije kao tranzit u drugim evropskim zemljama, hapšenja, prijetnje i druga krivična djela prema srpskih predstavnicima i pripadnicima etničkih Srba iz Kosvoskih bezbjednosnih snaga.

Kao primjer takvog ponašanja se navodi da je Srbija kršila sporazuma o učešću predstavnika Kosova u regionalnim organizacijama i inicijativama, uskraćivanje zvaničnicima Kosova, uključujući članove parlamenta, ministre i predstavnike Vlade, pravo da učestvuju u manifestacijama koje se organizuju u Srbiji i BiH.

Kosovske sportske federacije i umjetnici lišeni su prava da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, dok su u oblasti slobodne trgovine Srbija i BiH više puta prekršile CEFTA i nisu reagovale na žalbe koje je pokrenulo Kosovo, navodi se u pismu.

"Kosovo se strogo pridržavalo uslova CEFTA. Međutim, akcije Srbije i BiH učinile su nemogućim stvaranje legitimne zone slobodne trgovine. Najnovije kršenja uključuju činjenicu da je Srbija namerno odbacila sporazum o integrisanom upravljanju granicom, odbijanjem da koriste sredstva koje finansira EU za granične objekte, čime su izazvali gubitak od 12 miliona eura u donatorskim sredstvima za Kosovo", navedeno je u pismu.

Kao razlog za donošenje odluke Vlada Kosova navodi se da Srbija odbija da poštuje sporazume o carinskim procedurama, uključujući i one koji se odnose na carinske pečate. Kao rezultat toga, proizvodi iz Srbije ulaze na Kosovo bez plaćanja carine i PDV-a.

"Roba iz Srbije i BiH - posebno hrana i građevinski materijal - dobiju nezakonitu dodatnu državnu pomoć čime dodatno remete domaće tržište. Kosovski proizvodi nemaju pristup srpskom i bosanskom tržištu ili se suočavaju s različitim netarifnim barijerama. Na primjer, srpske i bosanske vlasti zloupotrebljavaju proces sanitarnih i fito sanitarne sertifikaciju uzimanje uzoraka iz svakog proizvođača kamiona pića, u poređenju sa standardnom praksom 3-5 kamion inspekcije na svakih 100. Takođe su odbili izdavanje dozvola za specijalizovane proizvode proizvodene na Kosovu, kao što su farmaceutski proizvodi, odbijaju priznati potvrdu o porijeklu koju izdaju organi vlasti Kosova", navodi se u pismu.

Haradinaj je dodao da je Kosovo opredijeljeno za princip slobodne trgovine.

"Slobodna trgovina zahtijeva međusobno priznanje, stvarnu i recipročnu saradnju. Republika Kosovo je za mnogo godina demonstrirala značajno strpljenje u odnosu na neprijateljstvo u stalnom povećanju i na provokacije. Tarife koje su uspostavljene su neizbježan rezultat takvog djelovanja", kaže se u pismu predstavnicima EU i ambasadorima akreditovanim u Prištini.

Bonus video: