Šuklje: Rešavanje sporova arbitražom model za cijeli Balkan

"U septembru možemo očekivati odluku arbitražnog suda o imenovanju dvoje novih sudija koji će zamijeniti slovenačkog i hrvatskog nacionalnog arbitra, dok bi konačna presuda mogla uslijediti početkom iduće godine", naveo je Šuklje
0 komentar(a)
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2015. 10:28h

Arbitraža u graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, uz podršku EU, biće nastavljena iako je Hrvatska pokrenula proceduru za izlazak iz tog procesa, a presudu treba očekivati početkom iduće godine, izjavio je za današnje Delo slovenački analitičar i bivši diplomata Borut Šuklje.

"U septembru možemo očekivati odluku arbitražnog suda o imenovanju dvoje novih sudija koji će zamijeniti slovenačkog i hrvatskog nacionalnog arbitra, dok bi konačna presuda mogla uslijediti početkom iduće godine", naveo je Šuklje.

Šuklje je ocijenio da "će odluka o nastavku arbitraže imati veliko značenje i za rešenje drugih graničnih sporova Hrvatske sa susjednim državama, jer će se tako afirmisati načelo dogovora o arbitraži uz pomoć trećeg".

On je dodao da je "arbitražni način rešavanja otvorenih pitanja na Balkanu zapravo model za sve države iz regiona koje žele u EU" i da ga je on još 2005. godine dok je bio slovenački ambasador u Beogradu preporučio Olliju Renu, finskom političaru koji je kasnije preuzeo položaj evropskog komesara za proširenje.

Bonus video: