DW: Makedonce čeka vruća politička jesen

"Propaganda provladinih medija raste, kod vlasti ne vidim posvećenost obavezamaiz Sporazuma, premijer otvara česme i kaže kako je već dao izjave o određenim pitanjima. Ne treba da objašnjava da li je dao izavu već šta će uraditi za sprovođenje Sporazuma", kaže Andonov
1 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2015. 11:04h

Predsetavnici makedonske vlasti i opozicije nastaviće danas razgovore o ispunjavanju obaveza preuzetih 2. juna, koji obuhvataju prečišćavanje biračkih spiskova, izmjene u izbornoj regulativi, sastav i mandat Izborne komisije i glasanje dijaspore.

Radio Dojče vele na makedonskom jeziku javio je da će radna grupa, sastavljena od predstavnika VMRO-DPMNE, SDSM, DUI i DPA razgovore nastaviti u pravcu implementiranja dogovorenog.

Iz SDSM-a izražavaju optimizam da će rešenja biti dogovorena.

"Ocekujemo da ce jako brzo poslije 17. avgusta početi prečišćavanje biračkih spiskova. Naš predlog je da se to uradi preko registracije glasača, odnosno da se napravi potpuno nov spisak", rekao je ranije lider SDSM-a Zoran Zaev.

Od radne grupe se očekuje da brzo i efikasno dogovori izmjene izbornog paketa obzirom na to da će ovih dana u fokusu biti još jedna prioritetna obaveza- zakonske izmjene koje treba da obezbijede potpunu autonomiju u radu nove institucije - budućeg specijalnog tužioca koji treba da bude imenovan najkasnije do 15. septembra.

Prošlog vikenda premijer Nikola Gruevski je izrazio optimizam u vezi dogovora i rekao da će ako i druga strana bude konstruktivna kao i oni posao biti završen na vrijeme.

Analitičari, međutim, procjenjuju da dogovor neće teći lako, da će biti mnogo "rovovskih borbi" kao i defokusiranje sa prioritetnih obaveza drugim temama, kao što je sada slučaj sa krivičnom prijavom protiv AD "Makpetrol", zamrzavanjem računa te kompanije i moguće krize u snabdjevanju gorivom koju će to izazvati.

Dio analitičara strahuje i od mogućih improvizacija i nekvalitetnih i nekompletnih rešenja prije svega zbog trke sa rokovima.

Stojan Andonov, bivši predsjednik Sobranija je konstatovao da se vlast ponaša kao da nema obaveza prema Sporazumu, a sveukupna atmosfera ne pokazuje da se ide u pravcu reformi.

"Propaganda provladinih medija raste, kod vlasti ne vidim posvećenost obavezamaiz Sporazuma, premijer otvara česme i kaže kako je već dao izjave o određenim pitanjima. Ne treba da objašnjava da li je dao izavu već šta će uraditi za sprovođenje Sporazuma. Ovako izgleda kao da nije ni bilo Sporazuma iz Pržina", kaže Andonov.

Ali, sve je jasnije da niko neće moći da izbjegne dogovorene obaveze.

Diplomatski izvori naglašavaju da će "ovoga puta partije potpisnice biti pod jakim međunarodnim monitoringom u odnsu na sprovođenje obaveza iz Sporazuma i da će u tom pravcu biti važno da svi pokažu iskrenu političku volju i veliku konstruktivnost".

Prema njima, naredne dvije nedjelje će biti izuzetno važne.

"Poslanici opozicije će se 1. septembra vratiti u Parlament, ali je jako važno za sveukupnu atmosferu i za očekivani reformski duh da kompletan parlamentarni sastav dobije na glasanje zakonska rešenja koja će biti konstruktivno i efikasno dogovorema u radnoj grupi a ne da bude svjedok odsustva bilo kakvog napretka", kažu analitičari.

Prema Sporazumu, prevremeni parlamentarni izbori treba da budu održani do kraja aprila. Do tada treba da budu prevaziđeni mnogi nedostaci koje je zabilježio ekspertki tim Evropske komisije koji je predvodio Rajnhard Pribe, u više oblasti - mediji, pravosuđe, bezbjednosne službe.

Bonus video: