Migranti u Srbiji potroše oko šest miliona eura dnevno

Đurovićn je rekao da novac od migranata najčešće završava van sistema, najčešće u nečijim džepovima, odnosno u oblasti sive ekonomije, jer "svako ko pomisli da može na azilantima da zaradi, ostaje nekažnjen"
4 komentar(a)
Srbija azilanti, Foto: FoNet
Srbija azilanti, Foto: FoNet
Ažurirano: 11.08.2015. 12:23h

Prosječno jedan migrant u Srbiji potroši od 25 do 50 eura, što ukupno iznosi oko šest miliona eura dnevno, izjavio je danas direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

On je rekao za RTS da novac od migranata najčešće završava van sistema, najčešće u nečijim džepovima, odnosno u oblasti sive ekonomije, jer "svako ko pomisli da može na azilantima da zaradi, ostaje nekažnjen".

Đurović je istakao da je jako važno da se ne podiže tenzija i ne šire neprovjerene informacije, jer nisu tačni podaci koji su se pojavili prije nekoliko dana, da Srbija na migrante troši 150 miliona eura i da će se graditi prihvatni centar na jugu zemlje.

"Mi o izgradnji prihvatnog centra na jugu Srbije ništa nismo čuli. Iole ozbiljna zemlja ne bi razmišljala o tome na takav način i mi smo zatečeni takvom informacijom", kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, izdavanje ličnih karata i registracija su prvi koraci ka kontrolisanju migranata. On je ocijenio da se odnos prema migrantima nije mnogo promijenio od prvog talasa, koji je pogodio našu zemlju i dodao da će Srbiji uskoro biti neophodne donacije EU.

Podsjetivši da je osnovan prihvatni centar u Preševu, on je napomenuo da se aktivnost Centra ipak svodi na evidentiranje, jer pomoć i kontrola izostaju u urbanim centrima i blizu granice.

"Takođe, nemamo registraciju kao i što nemamo lične karte za tražioce azila, i tu stojimo u mjestu", naveo je Đurović, istakavši da ne vidi problem u tome da se migranti registruju i da se izdaju lične karte, jer je to prvi uslov da se upravlja procesom migracije.

Đurović je zaključio da je Srbiji za sada najpotrebnija solidarnost, primijetivši da građani na terenu, ipak, pokazuju određenu vrstu empatije sa migrantima.