Izetbegović: Inicijativa Vučića preuranjena i nedorečena

"Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumijeva istinsko suočavanje s istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama", objašnjava Izetbegović
79 pregleda 1 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2015. 10:19h

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović smatra preuranjenom i nedorečenom inicijativu srpskog premijera Aleksandra Vučića o utvrđivanju Dana sjećanja za sve žrtve rata na prostoru bivše Jugoslavije, prenijela je Fena.

Prema njegovom mišljenju, inicijativi mora da prethodi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu.

"Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumijeva istinsko suočavanje s istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama, kao i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima - poput inicijativa za održavanje referenduma o otcjepljenju koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske", objašnjava Izetbegović svoj stav.

Dodao je, kako se navodi, da bez ispunjavanja ovih preduslova Vučićeva inicijativa može da vodi ka relativiziranju karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, kao i "amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid".

"Takva inicijativa ne bi doprinijela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila", smatra izetbegović.

Srpski premijer naglašava da od ideje o zajedničkom danu sjećanja za sve žrtve rata s prostora bivše Jugoslavije nikada neće odustati i vjeruje da će kad-tad, makar i za dvije do tri godine, region pomiriti.

Upitan ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović sve odmah odbacio, Vučić je rekao:"Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što biste izabrali loše i za te zemlje i za cijeli region".

Bonus video: