Hrvatska: Milanović odbacio Vučićevu inicijativu o danu sjećanja

"Uz dužno poštovanje i saučešće, niti mi ikome propisujemo praznike i dane žalosti, niti će iko to nama", rekao je Milanović, prenijela je agencija Hina
55 pregleda 11 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETA Photo
Zoran Milanović, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 08.08.2015. 13:59h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović odbacio je danas inicijativu predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića o uspostavljanju zajedničkog dana sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i prije nego što je taj predlog dobio zvaničnu formu.

"Uz dužno poštovanje i saučešće, niti mi ikome propisujemo praznike i dane žalosti, niti će iko to nama", rekao je Milanović, prenijela je agencija Hina.

Milanović je to izjavio u Sinju, gdje je bio na otvaranju Muzeja Alke, u sklopu obilježavanja 300-godišnjice Sinjske alke.

Vučić je juče najavio da će na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, predložiti zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da će na skupu 27. avgusta u Beču, ali i prije toga, predložiti svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, da se kod nas na Zapadnom Balkanu pronađe jedan zajednički dan sjećanja na sve žrtve, koje ne bismo razlikovale po nacionalnoj pripadnosti.

Incijativu je podržao predsjednik Republike Srpske, koji je istakao da je to dobra inicijativa koja dolazi u pravom trenutku i dio je kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i saradnje u regionu.