Nije bilo drona, Tompsonu prijeti kazna zbog ustaštva

"Ubij Srbina", urlala je masa nakon početnih riječi govora vođe ratnih veterana Đura Glogoškog
0 komentar(a)
Dron sa srpskom zastavom, Foto: Twitter
Dron sa srpskom zastavom, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.08.2015. 12:05h

Hrvatska policija će kazniti Marka Perkovića Tompsona zbog povika “Za dom spremni“ na koncertu u Kninu povom proslave 20. godišnjice akcije “Oluja“.

Kako prenosi portal Index.hr, pozivajući se na lokalne medije, policija je utvrdila deset različitih vrsta prekršaja. “S obzirom na to da je to javno okupljanje skladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlasćenjima snimano i fotografirano, pregledom tih snimaka tek ćemo utvrditi postoji li osnovana sumnja da su, osim tih deseti, počinjeni i drugi prekršaji, na osnovu čega ćemo preduzeti zakonom propisane mjere i radnje iz naše nadležnosti", saopšteno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Hrvatski pjevač proustaškog opredjeljenja će biti kažnjen na osnovu člana 5. Zakona o prekršajima javnog reda i mira po kom se navodi da ko na javnom mestu izvođenjem, reprodukcijom pjesama, tekstova, nošenjem, isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir biće kažnjem novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana.

Takođe, Tompsonu prijeti kazna zbog nenošenja sigurnosne kacige tokom vožnje kroz Knin, što se već događalo ranije. Naime, on je prošle godine novčano kažnjen, a iako je tvrdio da ima dogovor sa policijom da svi bajkeri koji budu prolazili Čavoglavama 5. avgusta ne moraju da nose kacije, iz policije su to demantovali.

Koncert Marka Perkovića Thompsona i predkoncertna dešavanju u Kninu kao centralni događaj proslave "Oluje" u kojoj je prognano 200 hiljada, a ubijeno oko 2 hiljade ljudi, obilježilo je skandiranje "Ubij Srbina" koje niko od prisutnih govnornika nije osudio.

"Ubij Srbina", urlala je masa nakon početnih riječi govora vođe ratnih veterana Đura Glogoškog, koji je kazao da je izvršena agresija na Hrvatsku od strane "JNA, Srbije i Crne Gore".

Potom je na pozornici predizborni govor održala Josipa Rimac, prva dama Knina koja nije osudila pozive na mržnju, već je pozdravila Hrvatice, Hrvate i katolike pa nekoliko puta upitala publiku: "S vama idemo do pobjede, je li tako?"

Thompson je na pozornicu izašao tradicionalno uz ustaški povik "Za dom spremni".Taktove Čavoglava i Anice kninske kraljice, s "paljenjem krajine do Knina" frenetično su uzvikivala i djeca, na ramenima svojih roditelja, prenosi Index.hr.

Srpski mediji pišu da se na koncertu u jednom trenutku pojavio dron sa srpskom zastavom na kojoj je sa jedne strane pisalo "Oluja" je zločin!", ali se ispostavilo da se radi o lažnoj informaciji i da je fotografija montirana. Radi se o fotografiji sa ranijeg Tompsonovog koncerta, na koju je dodat dron sa zastavom.

Mediji su čak i pisali da je hrvatska policija reagovala i spustila dron, a da je u publici došlo do komešanja i da je koncert na kratko bio prekinut, što takođe ne odgovara istinu.

Bonus video: