VISOKI PREDSTAVNIK BiH

Incko: Referendum u Srpskoj kršenje Dejtonskog sporazuma

Incko je naveo da namjera Dejtonskog sporazuma, uključujući i Ustav BiH koji se nalazi u aneksu sporazuma, nikada nije bila da državne institucije ograniči samo na one koje se navode u Ustavu BiH
9 komentar(a)
Incko, Foto: Beta
Incko, Foto: Beta
Ažurirano: 05.08.2015. 19:17h

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko saopštio je da je stav međunarodne zajednice jasan i da najavljeni referendum o pravosuđu Bosne i Hercegovine (BiH) u Republici Srpskoj predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je, za sarajevski portal Klix.ba, kazao da je neodgovorno i krajnje štetno što su u BiH nakon skoro dvadeset godina i dalje svjedoci temeljnih osporavanja mirovnog sporazuma, umjesto da, kako je dodao Incko, svi napori budu okrenuti ka izgradnji bolje budućnosti za građane te države.

Incko je naveo da namjera Dejtonskog sporazuma, uključujući i Ustav BiH koji se nalazi u aneksu sporazuma, nikada nije bila da državne institucije ograniči samo na one koje se navode u Ustavu BiH.

"Upravo suprotno, Ustav je jasno omogućio uspostavljanje dodatnih državnih institucija. Državno pravosuđe je zato čvrsto zasnovano na mirovnom sporazumu i Ustavu ove države", poručio je Incko.

Ustavni sud BiH je, kako je dodao, utvrdio da su Državni sud i Tužilaštvo uspostavljeni kako bi se ispunila obaveza države da izvršava državne ustavne nadležnosti.

"Sporazum i Ustav BiH kažu da su sve odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće. Ne može biti jasnije", zaključio je Incko.