BiH: Smijenjen direktor SIPA-e

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Zupca na uslovnu kaznu od godinu dana, na osnovu prvostepene presude po kojoj je on proglašen krivim da je nesavjesno postupao u službi
55 pregleda 0 komentar(a)
Bosna i Hecegovina, Foto: Shutterstock
Bosna i Hecegovina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2015. 18:24h

Savjet ministara Bosne i Hercegovine smijenio je danas na vanrednoj sjednici direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca, saopšteno je u Savjetu ministara.

U skladu sa Zakonom o SIPI, kako je navedeno, dok ne bude imenovan novi direktor ove policijske agencije, dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik direktora Đuro Knežević.

Knežević se na poziciji zamjenika nalazi od 2014. godine.

"Savjet ministara BiH traži od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da bez odlaganja pokrene konkursnu proceduru za imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, te listu sa predlogom kandidata dostavi ministru bezbjednosti BiH na dalje postupanje, kako bi procedura imenovanja novog direktora bila okončana najkasnije u roku od 60 dana", naglašava se u saopštenju.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Zupca na uslovnu kaznu od godinu dana, na osnovu prvostepene presude po kojoj je on proglašen krivim da je nesavjesno postupao u službi.

Kako je navedeno u presudi, Zubac nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA prilikom prošlogodišnjih februarskih protesta u Sarajevu, kada je, između ostalog, zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Bonus video: