Vlada izrazila žaljenje: Slovenački arbitar u sporu s Hrvatskom dao ostavku

Premijer se nada da će sud nastavit sa započetim poslom jer, kako smatra, ne bi smjelo da se dopusti da samovoljan i jednostrani istup Hrvatske iz arbitraže zaustavi čitav postupak
1 komentar(a)
Roni Abraham, Foto: Betaphoto
Roni Abraham, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 05.08.2015. 15:30h

Stalni Arbitražni sud u Hagu saopštio je da je arbitar kojeg je imenovala Slovenija Roni Abraham danas dao ostavku.

Po izbijanju afere prisluškivanja sud u Hagu je ostao bez slovenačkog predstavnika, poslije čega je Vlada Slovenije imenovala Abrahama.

Slovenija je izrazila žaljenje zbog povlačenja Abrahama, a iz kabineta premijera Mire Cerara je poručeno da su im razlozi za to neshvatljivi, te da će predložiti novog arbitra.

Premijer se nada da će sud nastavit sa započetim poslom jer, kako smatra, ne bi smjelo da se dopusti da samovoljan i jednostrani istup Hrvatske iz arbitraže zaustavi čitav postupak.

"To bi bilo u suprotnosti sa osnovnim principima arbitraže", naglašeno je iz Cerarovog kabineta u prvom reagovanju na današnje saopštenje arbitražnog suda da se Abraham, koga je Slovenija prošlog utorka imenovala za arbitra, u ponedjeljak povukao.

"Nadamo se da će sud u punom sastavu uskoro nastaviti sa radom i završiti započeti posao u skladu sa arbitražnim sporazumom. Slovenija će u određenom roku donijeti odluku o imenovanju novog arbitra", navodi se u saopštenju, prenijeli su slovenački mediji.

Slovenija je imenovala Abrahama pošto je arbitar umiješan u skandal s prisluškivanjem, Jernej Sekolec, podnio ostavku.

Sekolec i slovenačka zastupnice pred sudom Simona Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova su podnijeli ostavke pošto su objavljeni kompromitujući transkripti i audio-snimci koji potvrđuju da su se dogovarali o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici Hrvatske i Slovenije.

Bonus video: